• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"I Bog, i preci" u Etnografskom muzeju

Izvor MONDO/Tanjug

Izložba je otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu, kao doprinos te kulturne ustanove obeležavanju 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Na izložbi "I Bog, i preci, pravoslavlje i narodna religija" je predstavljeno 130 eksponata koji su vezani za prvoslavlje i pravoslavne hramove - poput krstova, kadionica i raznih drugih relikvija, od kojih su neki prvi put predstavljeni javnosti.

Izložbu je otvorio arhiđakon Stevan Rajić koji je podsetio da se ove godine obeležava i devet vekova od rođenja "rodonačelnika srpskog roda Stefana Nemanje - Simeona Mirotočivog".

"Sva kultura i sve ovo ne bi postojalo da nije bilo Nemanjića", istakao je arhiđakon povezujući naziv izložbe "I Bog, i preci" sa ljudima koji žive u dijaspori, od kojih mnogi ne znaju srpski jezik, ali su "poneli mali delić Srbije sa sobom - to su kultura, tradicija, nošnje".

Direktor muzeja Miroslav Tasić je podsetio da je u Etnografskom muzeju 27. juna 1989. godine otvorena izložba u znak sećanja na na 600 godina od Kosovske bitke, a sada, nakon 24 godine, otvara se ova izložba na Vidovdan, "najcrvenije slovo".

"Svi smo mi deca kosovskog zaveta, svi smo mi deca Vidovdana i nije čudo što se na današnji dan otvara ova izložba", zaključio je Tasić.

Autorka izložbe dr Vesna Marjanović je rekla da je Etnografski muzej hteo da pred javnost iznese fundus te institucije, predmete iz tematskih zbirki koje su tematski obrađene i stavljene u dve nesuprotstavljene celine - "Naši preci" i ono što je kanonsko, odnosno ono što pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

S obzirom na to da je u fokusu istorija hrišćanstva ovom prilikom se javnosti predstavlja vizuelni identitet pravoslavne religije Srba kroz običaje koji osmišljavaju simboličku svest više kulturnih slojeva, različitog porekla i starosti, rekla je Marjanovićeva, muzejski savetnik i načelnica Odeljenja za proučavanje narodne kulture.

Izložba je, kako je rekla, doprinos Etnografskog muzeja u Beogradu obeležavanju 1.700 godina od uvođenja slobodnog propovedanja hrišćanstva na nekadašnjem prostoru Rimskog carstva, potpisivanjem Milanskog edikta 313. godine u vreme cara Konstantina.
Sadržaj izložbe je podeljen u dva dela. Prvi - kanonski pripada crkvi i sakralnom prostoru i odnosi se na uvođenje duhovnosti i religijskih dogmi u živote ljudi pred Bogom, usmerava pravila ponašanja i određuje postizanje ravnoteže duhovnog sadržaja svakodnevice i praznika.

Drugi deo - preci je matafora o narodom kontekstu religije, prihvatanju svetog prostora ukrštenog sa verovanjima u moć predaka i njihovim "snažnim" delovanjem na ovozemaljski svet.

Pre zvaničnog otvaranja nastupio je umetnički ansambl "Kralj Petar prvi" iz Beograda sa dirigentom Milošem Markovićem, koji su izveli tri duhovna napeva. Posle njih, mladići i devojke iz Centra za negovanje narodne kulture "Desanka Djorđević" iz Beograda izveli su četiri tradicionalne narodne pesme.

Izložba je realizovana finasijskim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, a trajaće do kraja ove godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE