• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Renoviran Muzej 25. maj

Izvor MONDO/Tanjug

Izložbeni prostor otvoren, pod i rasveta sređeni, večeras izložba poklona koje je dobijao Tito.

Izložba "Carski darovi" na kojoj će biti predstavljen ekskluzivni izbor poklona koje je Josip Broz Tito dobio od članova vladarskih porodica biće otvorena večeras u renoviranom izložbenom prostoru Muzeja 25. maj.

Umesto pregrađenih prostorija, izložbeni prostor sada je jedinstven, sa otkrivenim prozorima, novom rasvetom i sređenim mermernim podom.

"Ove godine smo se potrudili da sredimo izložbeni prostor i to smo uspeli zahvaljujući sredstvima Ministarstva finansija, Odseka za turizam, gde smo se prijavili na konkurs", rekla je Tanjugu vršilac dužnosti direktora Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević.

On je navela da su u Muzeju 25. maj, jednom od tri objekta u kompleksu MIJ-a, sklonili gipsane ploče postavljene 2003. godine, otvorili prozor i vidik, postavili trakaste zavese i novu rasvetu, sredili mermer i omogućili pristup grejnim telima i ventilaciji, a u to je uloženo između pet i šest miliona dinara.

"Ovaj muzej, kao i svi muzeji u Beogradu, ima problem sa kapitalnim investicijama, višedecenijskim neodržavanjem", primetila je Knežević i dodala da ove godine rade projekat zatečenog stanja grejanja i ventilacije kako bi sledeće to bilo sanirano.

Da bi se sanirali ventilacija i grejanje u sva tri objekta potrebno je, prema rečima Knežević, 64 miliona dinara.

"Velike investicije su potrebne i za rekonstrukciju fasade Muzeja 25. maj koja se krnji, opada i predstavlja opasnost za zaposlene i posetioce, kao i za zamenu prozora. Staklenih površina ima mnogo tako da su cifre kod nas uvek velike pošto objekat ima preko 2.000 kvadrata", objasnila je ona.

Direktorka je istakla da ne očekuju novac samo od Ministarstva kulture i informisanja, već se trude da apliciraju kod svih mogućih fondova.

"Za rekonstrukciju fasade i promenu prozora planiramo da konkurišemo u američkoj ambasadi, kod takozvanog Ambasadorovog fonda, a za uvođenje i saniranje grejanja kod japanske ambasade. Snalazimo se kako bi trebalo da rade muzeji danas - cigla po cigla. Bitno je da uradimo svu projektnu dokumentaciju da bismo mogli da se obratimo fondovima", rekla je Knežević.

U planu je osavremenjivanje postavki u Starom muzeju, gde je postavka poklona, i Kući cveća u kojoj su izložene štafete.

"Menjaćemo postavku u Starom muzeju i predviđeno je osavremenjivanje postavke u Kući cveća, ali to ćemo moći možda tek u drugoj polivini sledeće godine. Sve u Kući cveća, koja je memorijalno mesto, radimo u saglasnosti sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Beograda. Za svaku intervenciju je potrebno dobiti uslove i od toga zavisi dinamika i brzina", objasnila je ona.

Knežević kaže da postoje ideje kako bi trebalo osavremeniti pomenute postavke, ali da one treba da prođu mišljenje Stručnog saveta i novog Upravnog odbora muzeja.

Prema njenim rečima, u Kući cveća treba obezbediti dodatne informacije o Josipu Brozu Titu koje posetioci traže, pa će akcenat biti na stručnim i audio vođenjima.

Muzej istorije Jugoslavije čuva više od 200.000 predmeta, a najveći broj su pokloni koje je Tito dobijao tokom svoje vladavine.

Od januara do juna ove godine muzej je posetilo 42.000 ljudi, čime je prema rečima Knežević, druga najposećenija destinacija u Beogradu, posle Kalemegdana.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE