• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voja Brajović: Kultura ne sme biti prosjak!

Tihi se vratio! Zapravo nikada nije ni odlazio iz naših života, ali sada ima novu ulogu. "Pobedio" je Nemce, a ubuduće će biti novi ministar kulture Srbije. kaže da je to privremeno i da mu je gluma važnija od politike.

Tihi se vratio! Zapravo nikada nije ni odlazio iz naših života, ali sada ima novu ulogu. "Pobedio" je Nemce, a ubuduće će biti novi ministar kulture Srbije. kaže da je to privremeno i da mu je gluma važnija od politike.

U intervjuu "Blicu", glumac Voja Brajović, novi ministar kulture u novoj Vladi Srbije, rekao je da će mu prvi korak, osim nabavke odela, biti širenje realnog optimizma i nade i poručio da "neće dozvoliti da se kultura tretira kao prosjak".

"Ako izuzmemo pitanje odela koja gotovo da nemam, jer ih ne nosim, prvo sam već uradio tokom primopredaje. Ljudima iz ministarstva koji su u tom trenutku bili tu rekao sam da je moje opredeljenje negovanje realnog optimizma i nade, ne samo kada je reč o ljudima koji rade u kulturi i umetnicima, nego i svima ostalim. Viši civilizacijski standard! Nijednog trenutka se, za sada, nisam osvrnuo na nešto što je negativno, ni govorio o tome da li ću prvo tražiti reviziju budžeta i slično. Neću ništa prihvatiti da potpišem dok stvari ne budu čiste i dok se stari dugovi ne izravnaju. Da se razumemo, nisam nikakav revizor ni finansijski inspektor. A Ministarstvo kulture ne treba da bude uprava, nego servis za kreativne pojedince pre svega, ali i za kulturne ustanove", kaže Voja Brajović.

On je rekao da se ministarskog posla prihvatio na odredjeno vreme i da nema nameru da odustane od glumačkog posla. "U svom matičnom pozorištu, JDP-u, i na drugim scenama trenutno igram 12 predstava i, što se mene tiče, daću sve od sebe da ostanu tzv. žive predstave", kaže Brajović.

Brajović je rekao i da je predsedniku Srbije Borisu Tadiću rekao da mu je gluma mnogo važnija od politike.

Jedan od prvih koraka biće mu i predlog da budu razvodjeni ministarstvo kulture i informisanja, jer bi to bilo dobro i za jedne i za druge.

Novi ministar kulture je naveo da će pokušati da "baci svetlo" na bogatstvo kluture, i da neće ni da se osvrće na pitanje "da li je kultura prosjak".

"Svakim danom imamo potvrdu da smo u kulturi bogati. Ljudi koji rade u kulturi, umetnici, manje-više su siromašni nepriznati u svojoj sredini upravo zbog poremećenog sistema vrednosti; ali kultura nam je plodna i bogata. To je najbolja moguća afirmacija. I neću da se kultura tretira kao prosjak!", poručio je Brajović.

Govoreći o spomenicima kulture na Kosovu, novi ministar je rekao da ti spomenici treba da budu zaštićeni po svetskim standardima.

"...moje skromno mišljenje je da ti spomenici na Kosovu jesu spomenici srpske kulture. Tu postoji sad neka začkoljica da oni budu zaštićeni kao kulturni spomenici Kosova. Ali, oni su spomenici srpske kulture na Kosovu", rekao je Brajović.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE