• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indonežanski ples na Trgu

Izvor MONDO/Tanjug

Indonežanska kulturno-umetnička grupa "Krida Budaya" sa Univerziteta Indonezije, nastupiće večeras i sutra, na Trgu Republike u Beogradu.

Ova grupa je započela gostovanje u Srbiji 15. jula, a tokom boravka nastupiće u 14 gradova radi promocije kulture svoje zemlje.

Već su nastupali u Vršcu, Nišu, Beloj Palanci, Knjaževcu, Čačku, Kragujevcu, Jagodini, Kraljevu, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Svilajncu i Zaječaru, a od 22. do 26. avgusta nastupiće i na 12. Interetno Festivalu.

"Krida Budaya" prikazaće plesove iz nekoliko regija Indonezije. Tokom programa koji će trajati od 18.30 sati do 21 sat, ambasada Indonezije organizovaće kviz opšteg znanja o Indoneziji gde će pobednici dobiti jedinstvene poklone.

Kulturno-umetnička grupa "Krida Budaya" Univerziteta Indonezije iz Džakarte, koju čini 25 članova, osnovana je 17. februara 1983. godine kao folklorna grupa sa misijom očuvanja tradicionalnog plesa u Indoneziji i njegove internacionalne prepoznatljivosti.

Osnovala ju je Ninik Karim, profesor psihologije na Univerzitetu Indonezije u Džakarti i poznata indonežanska glumica. Od 1988. godine nastupaju širom sveta šireći njihovu kulturnu misiju i to u SAD, kasnije i po ostalim zemljama Evrope i Azije.

"Krida Budaya" predstavlja specifičan pregled indonežanske tradicionalne kulture, od Aćeh regije do Sumatre kroz Javu do Papue. Kostimi koje ova plesna grupa nosi na nastupima su izuzetni i u skladu sa obeležjem Indonezije poznatim kao "jedinstvo u različitosti".

Kostimi oslikavaju raznolikost pejzaža, ljudi i običaja prisutnih na 14.508 ostrva u zemlji, a Sumatra, Borneo, Java, Sulavesi i Molučka su neka od najpoznatijih ostrva. Plesovi dosta vuku korene iz religije i rituala, kao umetnički način komuniciranja sa nevidljivim silama.

Egzotične zvuke i muziku ova grupa će izvoditi na karakterističnim malim gongovima, setovima od dva do tri bubnja i nekoliko različitih vrsta metalofona. Snažno obeležen difuzijom regionalne kulture, ples često oslikava epizode iz hindu epova.

Svake godine kulturno-umetnička grupa "Krida Budaya" rekonstruiše čitav repertoar i predstavlja program inspirisan njihovim istraživanjem i kulturnim bogatstvom Indonezije.

U Indoneziji živi oko 250 miliona stanovnika sa više od 700 etničkih grupa, a svaka od njih ima svoju kulturu, jezik i ples.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE