• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vek izvodjenja operete Slepi miš

Stogodišnjica prvog izvodjenja operete "Slepi miš" Johana Štrausa u Narodnom pozorištu u Beogradu biće obeležena u sredu uveče na velikoj sceni tog teatra.

Stogodišnjica prvog izvodjenja operete "Slepi miš" Johana Štrausa u Narodnom pozorištu u Beogradu biće obeležena u sredu uveče na velikoj sceni tog teatra.

Više od decenije pre osnivanja opere, takozvana "muzička grana" Narodnog pozorišta predstavila je beogradskoj publici operetu Johana Štrausa "Slepi miš" 26. maja 1907. godine. O toj premijeri je ostalo malo pisanih tragova, navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta.

Na sceni Kod spomenika ta popularna opereta sledeću premijeru doživela je 7. decembra 1932. godine, a izvodjena je do 1939. Bilo je to prvo operetsko delo na repertoaru beogradske opere od njenog zvaničnog osnivanja 1920. godine.

Ljubitelji najpopularnije Štrausove operete morali su dugo da čekaju kako bi je ponovo videli u zgradi na Trgu Republike. Prva premijera posle Drugog svetskog rata bila je 14. marta 1966. godine, a predstava je igrana do 1971. godine.

Sledeću postavku "Slepog miša" Narodnom pozorištu režirao je Dejan Miladinović. Premijera je, pod dirigentskim vodjstvom Nikolaja Žličara, bila u martu 1982.

Poslednji put u dvadesetom veku "Slepi miš" je u Beogradu imao premijeru krajem 1992. godine, a izvodjena je sve do 1998. Predstavu je režirao Borislav Popović, a dirigovao Oskar Danon.

Premijera nove postavke "Slepog miša" bila je 22. juna 2005. godine u režiji Plamena Kartalova iz Bugarske. Kostime za tu predstavu kreirala je Olja Ivanjicki, a scenografiju Miodrag Tabački.

Pod vodjstvom dirigenta Zorice Mitev Vojnović, kao solisti nastupaju: Sanja Kerkez, Aleksandar Dojković, Ljubomir Popović, Aleksandra Angelov, Dragana Tomić, Predrag Milanović, Branislav Kosanić i Darko Djordjević.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE