• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ipak na Bijenalu u Veneciji

Na 52. bijenalu vizuelnih umetnosti u Veneciji, koji će biti otvoren 10. juna, Srbija će se prvi put samostalno predstaviti projektom "Reset" vajara Mrdjana Bajića, potvrdjeno je u utorak na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Finansijski problem koji je doveo u pitanje naš ovogodišnji nastup na jednoj od najznačajnijih medjunarodnih manifestacija prevazidjen je u poslednjem trenutku, pošto se pokroviteljske uloge prihvatio predsednik Srbije Boris Tadić.

Komesar izložbe Vlada Veličković je napomenuo da velika zasluga za to pripada novom ministru kulture Vojislavu Brajoviću.

Veličković je napomenuo da je onog momenta kada je primio vest da ga je prethodno ministarstvo kulture imenovalo za komesara izložbe znao koga će izabrati za autora, pošto je Bajić potpuno autentična ličnost, čiji se rad ne uklapa u šeme, trendove i stilove, već predstavlja "evoluciju u kontinuitetu".

"Mislim da će naš nastup biti gromoglasan", rekao je Veličković, dodajući da će našu izložbu, koju čine skulpture uradjene specijalno za Bijenale, pratiti film i dve reprezentativne publikacije.

Autor izložbe Mrdjan Bajić naglasio je da je projekat koji je zamislio ostvaren šestomesečnim zalaganjem mnogobrojne ekipe umetnika i entuzijasta, zahvaljujući kojima se upravo danas njegove skulpture iskrcavaju u Veneciji.

Kustos izložbe Maja Ćosić je rekla da je postavka osmišljena u tri dela. Na ulazu u naš paviljon, koji se nalazi u reprezentativnom delu venecijanskog Djardina, izložba će korespondirati sa pitanjima kulturnog nasledja, u drugom će umetnik dati svoje vidjenje savremenog trenutka, a treći deo predstavlja okvir za unutrašnjost umetnikovog ateljea.

Na pitanje novinara o nastupu našeg umetnika Zorana Naskovskog,koji će u Veneciji nastupiti po ličnom izboru selektora bijenala Roberta Stora, zamenica gradonačelnika Gorica Mojović je predstavnike medija uputila na samog umetnika.

Za razliku od nje, Brajović je rekao da će ministarstvo kontaktirati Naskovskog i ponuditi pomoć, ukoliko mu je potrebna.

Veličković je napomenuo da, prema propozicijama Bijenala, selektor, po ličnom izboru, može da pozove jedan broj umetnika, pa će se tako u Veneciji naći i Naskovski.

Instalacija "Crno i belo" je prošle godine Naskovskom donela nagradu beogradskog Oktobarskog salona kada je predsednik žirija bio upravo selektor Bijenala u Veneciji Robert Stor.

(Tanjug)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE