• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mira Stupica slavi 90. rođendan

Izvor mondo.rs

Legenda srpskog glumišta puni 90 godina. "Sadašnje vreme ne mogu da procenjujem, samo ga trpim. I to će proći", kaže Mira Stupica.

Ona je jedan od simbola srpskog glumišta. Ona je Mira Stupica.

Legendarna glumica danas puni 90 godina! Teško je nabrojati sve pozorišne i filmske uloge ove dive, koja je zaslužila duboki naklon cele Srbije i ex-Yu.

"Mnogo sam se naigrala tokom cele svoje umetničke karijere, zaista sam se naradila za svoju penziju", kaže u intervjuu "Večernjim novostima" srpska glumica veka, rođena kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu.

Prvi put se pojavila na filmu 1951. godine ulogom Maše u "Bakonja fra Brne", a od tada je ostvarila na desetine uloga u pozorišu i na velikom platnu, kao i u televizijskim serijama.

Nedavno je filmski festival u Spotu - Sofest - održao veličanstveni i zasluženi omaž Miri Stupici. Igrala je na mnogim "daskama koje život znače", a za svaku ulogu pozdravljena je ovacijama publike u teatrima. Od njenog Jugoslovenskog dramskog, pa nadalje "od Vardara do Triglava".

Prisetila se tako kada joj je partner na sceni bio rođeni brat Bora.

"Često su me to pitali kako se osećam na sceni pored brata. Odgovarala bih: 'Pa, obično. U radu se navikneš na svakog partnera'. Samo jedanput sam se, baš zbog tog zajedničkog prisustva na sceni, za sekundu, dve zbunila. Pozvao nas je veliki modni kreator Pjer Karden da u njegovom novom pozorišnom prostoru 'Espas Karden' odigramo tu lepu predstavu. U jednom trenutku, dok smo Bora i ja na sceni bili u dijalogu bljesnula mi je misao: 'Otkud Bora i ja, siročići iz Aranđelovca, usred Pariza na pozorišnoj sceni slušamo aplauze?'. Slika te dve tako različite životne situacije me je za trenutak izbacila iz scenske ravnoteže. Ali, samo na tren i neprimetno za ostale".

O ŽANKI STOKIĆ

"Žanku je pokušao da rehabilituje još Bojan (Stupica, njen muž), a ja sam posle 30 godina ostvarila taj njegov naum. Kada je tadašnjoj vrhuški predočio da se takva veličina mora vratiti u pozorište i javni život, to je bilo veoma opasno, a oni su, ipak, uvažili njegovo mišljenje. Žanka je već bila ozbiljno bolesna. Otišao je da joj kaže da će se vratiti na scenu, a ona je te noći umrla. Tada sam razmišljala: 'Bože, hoću li jednog dana biti toliko cenjena i uvažena da ću moći ja da ispravim nepravdu koja joj je učinjena'. Pred punim gledalištem odvažila sam se da kažem: 'Nisam ja najveća srpska glumica prošloga veka. Najveća glumica koju je srpsko pozorište imalo je Žanka Stokić, koja je nepravedno zaboravljena, a toliko je zadužila pozorišnu umetnost i našu kulturu. Zato molim našu kulturnu javnost da Žanku Stokić vrati na mesto koje joj pripada, i predlažem da se ustanovi glumačka nagrada koja će se zvati Velika Žanka'. Nastala je pauza. Muk. A potom se salom razlomio aplauz kakav, čini mi se do tada, nisam čula. Tako sam završila ono što je Bojan započeo i odužila se i njemu i Žanki".

NJENA KORISNA NAVIKA

"Mene lično nije niko nikada uvredio ni povredio. Ili sam ja to zaboravila - imam tu korisnu naviku. Vređa me samo kada ljudi malih vrednosti i talenata, osiljeni materijalnim, političkim ili društvenim statusom, bahato vređaju bolje od sebe. Mnogi naši velikani su prolazili i prolaze kroz šibe 'pigmeja'".

O OVOM VREMENU

"Čitam štampu i pratim sve što se dešava. Vidim da smo svi u istim problemima. I moja generacija prolazila je razna iskušenja i tegobe, pa je preživela. Verujem da ćete se i vi mladi nositi sa svim ovim teškoćama. Ovo sadašnje vreme ne mogu da procenjujem, samo ga trpim. I to će proći".

Mira Stupica se tri puta udavala. Prvi muž joj je bio glumac Milivoje "Mavid" Popović, potom je bila udata za Bojana Stupicu, a treći suprug je bio nekadašnji istaknuti političar SFRJ Cvijetin Mijatović.

O MUŠKARCIMA

"Kao žena, izazivala sam u muškarcima žestoke strasti, nešto onim što mi je priroda podarila, ali i mnogo onom glorijom što su mi je moje zanosne scenske junakinje pridodavale. Celog života imala sam muku - ne kako dobiti, nego kako odbiti i otići od muškarca. Često bi me njihova posesivnost plašila i trebalo mi je mnogo umeća i strpljenja da ih nekako dovedem razumu. Neki put ne bih uspevala pa je onda sve bilo bolno i ružno".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE