• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tasovac: Kultura ne bira strane

Izvor MONDO/Tanjug

Novi ministar kulture kaže da planira da pomeri kulturu u Srbiji "sa mrtve tačke" i povede je prema vrhu.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je da se zalaže za sistemsku podršku kulturi, kao i da je za ostvarenje njegovih ambicija potrebna podrška i vladajućih ljudi i široke javnosti.

Tasovac je to izjavio za magazin "Nedeljnik", koji piše da je novi ministar odlučan u nameri da srpsku kulturu pomeri s mrtve tačke i povede je prema vrhu, kao što je to učinio s Beogradskom filharmonijom.

"Kultura ne bira strane, ona je obostrana", kaže Tasovac povodom pitanja zbog čega je prihvatio da bude ministar u vladi koju predvode lideri SPS i SNS - Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

Tasovac još ne želi da govori o svojim konkretnim potezima u resoru kulture, ni o tome šta će preduzeti da zavede red u medijskoj sferi, ali je za "Nedeljnik" otkrio nezvanični program u kojem se zalaže za sistemsku podršku kulturi, jačanje institucija kulture, kroz privatne ili državne fondove i shvatanje kulture kao nezamenljivog motora razvoja.

"Kad zataji sistemska podrška kulturi, cveta njen surogat u vidu industrije zabave, mode, stila, lažnih kodeksa i kratkoročnih spektakala, čiji cilj i jeste dominacija nad kulturom. Prerušena u kulturu, zabava je kratkog daha: ono što je prolazno ne može se ostaviti u nasleđe", ističe on.

"Iako uvek može da se računa na pobuđivanje autoimunog sistema u kulturi, pravilna strategija kulturi olakšava put u pronalaženju sopstvene moći i snage. Podrška kulturi, kroz jačanje i podršku institucijama kulture, kroz privatne ili državne fondove, put je kojim se uklanjaju prepreke i strahovi od njenog konzumiranja, u svoj njenoj različitosti i raskoši", ocenjuje Tasovac.

Podsećajući da je svet suočen s ekonomskom megakrizom, dodaje da su "samo one institucije kulture koje sebi omoguće finansijski opstanak, slobodne da usmere svoje strategije ka svom izvornom cilju, prezentaciji umetnosti i duhovnog nasleđa. To je njihovo pravo, koje je usko povezano i s obavezom da se rasterete sopstvenih predrasuda".

Tasovac smatra da "šifrovani jezik umetnosti sadrži kod koji briše nerazumevanje, podozrivost i netoleranciju" i da se "kroz razumevanje i prihvatanje potiskuju neznanje i nerazumevanje".

"Kultura sa svom svojom raznolikošću doprinosi pomirenju, i tako stvara ambijent za obnavljanje odnosa koji su odavno obamrli ili postali neproduktivni. A razvoj partnerstava je siguran put ka održivom razvoju ekonomske saradnje.

Kultura ne bira strane, ona je obostrana. Ona je pouzdana partnerka u službi humanizacije i relaksiranja odnosa koji su prenaglašeno otežani sukobima i nepoverenjem. Ona prožima sve odnose i kao takva je saradnik bez koga se ne može", naglašava ministar.

Napominjući da je kultura jedinstvena konstanta koja pojedinca osnažuje i neprekidno menja, oslobađa ga straha, stida i podozrivosti, Tasovac ističe da takav pojedinac menja svoje okruženje i čitavu zajednicu.

"Tada je razvoj na sigurnom putu progresa, što i jeste jedan od milenijumskih ciljeva razvoja. Kultura u tom procesu postaje cilj, nezamenljiv motor razvoja, postaje tekovina civilizacije iz koje se napaja cela planeta, kultura postaje isto što i sam život, ali bez granica u prostoru i vremenu, postaje vlasništvo svih ne pripadajući nikome", zaključuje Tasovac.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gaga

Majko moja mila, i ovo se zove ministrom?! E sad cemo da budemo kulturni da Bog sacuva.

SERIJE