• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Imaginarni Balkan" u Istorijskom muzeju Srbije

Izvor mondo.rs

U Istorijskom muzeju Srbije počinje međunarodna putujuća izložba "Imaginarni Balkan. Identiteti i sećanje u dugom 19. veku".

Muzej je zajedno sa nacionalnim istorijskim muzejima iz Jugoistočne Evrope priredio ovu postavku pod okriljem UNESKO-vog Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi sa sedištem u Veneciji. To je rezultat projekta pokrenutog u okviru UNESKO-ve globalne inicijative "Kultura - most ka razvoju".

U izložbi učestvuje 12 nacionalnih istorijskih muzeja - Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kipar, Hrvatska, Makedonija, Nemačka, Rumunija, Slovenija i Srbija.

Pored kustosa iz muzeja - učesnika u projektu, sarađivali su mnogi međunarodni stručnjaci i univerzitetski profesori, a specijalni konsultant je prof. dr Marija Todorova. Njena studija "Imaginarni Balkan", koja je prikazala mehanizme stvaranja negativnih stereotipa o ovom podneblju, poslužila je kao vrsta idejne okosnice putujuće izložbe.

Okupljajući predmete iz 12 zemalja, izložba prvi put pokušava da prikaže istoriju regiona kao celinu, stavljajući akcenat na fenomene koji su bili zajednički svim društvima ovog podneblja i na čije formiranje je presudno uticao proces stvaranja nezavisnih država u 19. veku.

Izložba pokušava da događaje iz nacionalnih istorija sagleda u globalnom kontekstu, a strukturirana je oko tematskih celina: Život u "starom svetu", Putovanja i komunikacije, Novi društveni poredak i uspon građanske klase, Proizvodnja i širenje znanja, Mapiranje, Upotreba istorije - stvaranje heroja, Javne svetkovine, Slika nacije.

Jedan deo je posvećen kulturi ispijanja kafe kao simboličnom polju tradicionalnih kulturnih razlika među zemljama regiona, a biće prikazivan i nagrađivani dokumentarni film Adele Peeve "Čija je ovo pesma?", o pesmi koju svi narodi Balkana smatraju svojom.

Iz Srbije su, pored predmeta iz Istorijskog muzeja Srbije, predstavljeni predmeti iz Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Nišu, Muzeja grada Beograda i Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Kustosi izložbe ispred Istorijskog muzeja Srbije su dr Ana Stolić i mr Katarina Mitrović.
Dugotrajan proces pripreme bio je prilika za muzejske stučnjake iz različitih zemalja da se tokom zajedničkog rada ne samo upoznaju sa iskustvima kolega, već i da sagledaju ulogu koju muzeji mogu imati danas u predstavljanju nacionalne istorije i oblikovanju kolektivnog identiteta, dodaje se u saopštenju.

Tokom trajanja izložbe, do 6. novembra, biće organizovan bogat prateći program.

Ovaj višegodišnji projekat je inaugurisan 8. aprila ove godine svečanim otvaranjem izložbe u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani, povodom sastanka Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope.

Izložba se nakon Beograda seli u Bukurešt, a planirano je da putuje u sve zemlje čiji su muzeji učestvovali u projektu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE