• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jugonostalgija u Ljubljani

Autori Predrag Vujić Autori Mladen Šolak Izvor mondo.rs

Izložba koja budi sećanja. Posle Beograda, i u Ljubljani otvorena izložba posvećena kultnim dešavanjima i stvarima iz SFRJ.

 Jugonostalgija u Ljubljani  Izvor: MONDO/Mladen Šolak

Mapa učesnika nekadašnje fudbalske lige SFRJ
Izvor: MONDO/Mladen Šolak Poznato je da Slovenci, možda i najviše od svih naroda i narodnosti bivše nam zemlje, "pate" za Jugoslavijom.

OK, to je teško premeriti, ali utisak je da "naša braća" podno Alpa najviđe žale za tim vremenima. Mnoge nove generacije dolaze u Beograd, (Novi Sad i Guču) na dobar provod, jer su im o tome pričali stariji.

Zato nije ni čudno što je posle Beograda i u Ljubljani otvorena izložba "Živeo život" koja podseća na neka stara vremena, neki bi rekli "dobra stara vremena".

"Jedan BIP, molim"
Izvor: MONDO/Mladen Šolak

U stadionu "Stožice", pored dvorane u kojoj se održava Evropsko prvenstvo u košarci, posetioci mogu da vide razne predmete iz vremena SFRJ, da se podsete nekih sportskih velikana, a oni mlađi da vide kako se nekada učilo, živelo...

Izvor: MONDO/Mladen Šolak

Za one koji su rođeni u to vreme, jedan od kultnijih predmeta bila i čuvena kasa u prodavnicama robe širokog asortimana, da ne kažemo samoposlugama, a danas supermarketima.

Izvor: MONDO/Mladen Šolak Kasirke su "pod obavezno" na nogama imale čuvene "borosane" (vi mlađi, ako ne znate, idite na google da vidite kakva je to obuća).

Naravno, ako nisu imali sitno da vam vrate, umesto kusura dobijli biste žvake. Taj običaj se, nekako, zadržao do današnjih dana. Bar u Srbiji.

"Kako li se kupovao parking bez sms poruka...", uz osmeh su se zapitkivali mlađi posetioci izložbe.

Na panoima je predstavljeno mnogo raznovrsnih modela automobila koji su "krstarili" autoputevima od Slovenije do Makedonije.

Naravno, ni "vespa" nije izostavljena.

Organizatori su se potrudili da dočaraju mnogo detalja svakodnevnog jugoslovenskog života. Stari telefoni iritirajuće zvonjave postavljeni su u ćoškove, a njima najbliži gosti izložbe brzo su pritrčavali i podizali slušalicu.

Izvor: MONDO/M. Šolak
Dok su sa razglasa odzvanjale pesme Riblje čorbe, u improvizovanom malom bioskopu "vrtelo" se nekoliko mjuzikala.

"Zašto ČINIŠ to...?", pevao je sa platna neutešni zaljubljeni momak.

Svi su bar na trenutak zastajali da poslušaju nekoliko sekundi muzike iz serije "Grlom u jagode". Niko nije krio emocije, ni osmehe.

Muzika iz popularne serije.
Izvor: YouTube


Hodnik koji razdvaja sportski odeljak od dela izložbe posvećen kulturi, ukrašen je posterima nekih kultnih filmova. Na primer:

Izvor: MONDO/M. Šolak Pri kraju ceremonije, u salu je stupio i srpski trener Željko Obradović, srdačno se pozdravivši sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem.

"Ne znam da li znate da sam baš u Ljubljani, baš u Tivoliju, debitovao za reprezentaciju Jugoslavije", upitao je novinare.

Tadašnji selektor Jugoslavije bio je Dušan Ivković, čijom su dobrom voljom organizatori izložbe dobili na pozajmicu četiri trofeja iz svečane sale Košarkaškog saveza Srbije.

"Iz bivše Jugoslavije mi nedostaju prijatelji, ali se trudim da ostanem sa njima u kontaktu i da ih često posećujem", dodao je Obradović.

"Kakva je to država bila, kako smo jaki bili", šaputali su svi koji bi zastali ispred fotografija Dalipagića, Kićanovića, Ćosića, Dražena Petrovića, Delibašića i ostalih velikih košarkaša sa ovih prostora.

I tako se nekada živelo... Pobeđivalo se, gubilo, bilo je lepih momenata, dobrih ideja... Ali, svako vreme ima neku "svoju foru".

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

eee

Ja sam Srpkinja i zelim da zivim u zemlji Srbiji,da mi je drzavljanstvo srpsko,ne bih volela da smo opet Jugoslavija,ali ne mogu da kazem da me bas briga. Ja sam se na kraju postojanja te drzave rodila i lizala sam Rumenka kakav se moze videti na ovoj izlozbi,medju poslednjim sam generacijama koje su zanimali klikeri i stripovi,pila sam onaj trouglasti jogurt,jedna od prvih reci koje sam naucila je "Pecki" (Prosinecki)... A posle,da odvrati paznju od toga sto je cale na ratistu,keva pusti mene i brata da igramo Marija 7 sati. Nije rec o jugonostalgiji, nego o nostalgiji za jednom citavom kulturom kakve vise nece biti. Oni koji znaju samo za Fejsbuk i Skajp o detinjstvu devedesetih nemaju pojma.

Tam

Preko mesec dana je ovo sve stajalo u centru Beograda, niko od medija se nije iscimao da uradi ovako lepu reportazu. Samo copy/paste najava i 'ajde. Valjda ideja mora da predje granicu da bi se cenila.

TanjaD

Uopšte se ne bih složila da Slovenci žale za Jugoslavijom, pomalo su gledali na ostale Jugoslovene (a najviše Srbe i Bosance)kao na građane drugog reda, uostalom prvi su i pobjegli iz te zajednice!

SERIJE