• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren 47. Bitef

Izvor MONDO/Agencije

U Pozorištu na Terazijama počinje 47. Beogradski internacionalni teatarski festival Bitef.

Na sceni Pozorišta na Terazijama počinje 47. Beogradski internacionalni teatarski festival Bitef, koji je zvanično otvorio doajen srpske i eks-ju režije Dejan Mijač.

Prva predstava u glavnom programu biće "Before Your Very Eyes" nemačko-britanskog kolektiva "Gob Skvod" iz Berlina, u koprodukciji sa teatrom Campo iz Belgije.

Kako je u intervjuu Tanjugu rekao jedan od osnivača "Gob Skvoda" Sajmon Vil, ova predstava koju izvode deca za odraslu publiku nudi mešavinu realnosti, odnosno dokumentarnosti i teatralnosti.

"Glumačku" ekipu čine deca od 10 do 17 godina koja na sceni načinjenoj od ogledala, tako da ne vide gledaoce, zaviruju u svoju budućnost.

Predstava je već tri godine na turneji širom sveta i izaziva različite reakcije publike.
Direktorka Bitefa Jelena Kajgo izjavila je Tanjugu da će uprkos smanjenom obimu, zbog nedostatka novca, i 47. izdanje Bitefa ponuditi zanimljivu i uzbudljivu selekciju.

Ona je ocenila da je Bitef, nekada veliki internacionalni festival novih teatarskih tendencija, danas važan i poseban kao jedini prozor u pozorišni svet za našu publiku.

Do 1. oktobra u Beogradu i Novom Sadu u takmičarskoj selekciji biće izvedeno 12 predstava iz Nemačke, Mađarske, Češke, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, kao i iz Srbije.

Za zatvaranje festivala najavljena je predstava "Teško je biti Bog" slavnog mađarskog autora Kornela Mundruca, koju će u specijalnom prostoru u Brodogradilištu Beograd izvesti Proton Cinema + Theatre iz Budimpešte.

Selekciju su i ovoga puta obavili umetnički direktor Jovan Ćirilov i rediteljka Anja Suša.

Posle predstava, kao što je uobičajeno, biće organizovani razgovori sa autorima i izvođačima, a moderator je dramaturg Minja Bogavac.

Na kraju će međunarodni žiri dodeliti Gran pri "Mira Trailović", koji nosi ime rediteljke i osnivača Bitefa, kao i Specijalnu nagradu.

Predsednik je dramaturg iz Nemačke Kristijan Holćauner, članovi su rediteljka iz Litvanije Jana Ros, pozorišni kritičar i novinar iz Zagreba Igor Ružić, a iz Srbije reditelj Andraš Urban i dramski pisac Filip Vujošević.

Festival će i ove godine imati tradicionalne prateće programe Bitef polifonija i Bitef na filmu, a najavljena je i izložba pod nazivom "Teško je biti...u vremenu".

Slogan ovogodišnjeg Bitefa glasi "Teško je biti", što odražava filozofski stav, ali i stanje materijalne krize.

Budžet je spao na svega 30 miliona dinara, od Skupštine Beograda kao osnivača i Ministarstva kulture kao pokrovitelja, kao i od Pokrajine Vojvodine kao domaćina jedne od gostujućih predstava.

Organizacioni tim je nabavio još desetak miliona dinara od sponzora, donatora i uz podršku stranih kulturnih centara u Beogradu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE