• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomen Obrenovićima

U dve beogradske crkve, Sabornoj i Crkvi svetog Marka, u ponedeljak su održani pomeni povodom godišnjica smrti dvojice vladara dinastije Obrenović, kneza Mihaila i kralja Aleksandra.

U dve beogradske crkve, Sabornoj i Crkvi svetog Marka, u ponedeljak su održani pomeni povodom godišnjica smrti dvojice vladara dinastije Obrenović, kneza Mihaila i kralja Aleksandra.

U Sabornoj crkvi služen je parastos knezu Mihailu na 139. godišnjicu smrti, a parastos kralju Aleksandru i kraljici Dragi, poslednjim vladarima dinastije Obrenović služen je u u crkvi Svetog Marka.

Kraljevski par, posle ubistva u Majskom prevratu 1903. godine, sahranjen je u staroj Markovoj crkvi, a prema letopisu crkve, njihovi zemni ostaci preneti su posle požara u staroj crkvi u kriptu nove Crkve svetog Marka gde i danas počivaju.

Parastos poslednjem kralju i kraljici iz kuće Obrenovića, služen je, kao i svake godine, i u Hilandaru u znak zahvalnosti kralju Aleksandru koji je redovno pomagao carsku lavru.

U njihovo vreme dvor Obrenovića bio je mesto okupljanja intelektualne elite Srbije, tada je Branislav Nušić postao direktor Narodnog pozorišta, a Jovan Skerlić otišao na školovanje u Ženevu.

Kneza Mihaila srpska istorija pamti po zaslugama na jačanju autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva i kao vladara koji je ispratio povlačenje preostalih osmanlijskih trupa iz Srbije.

I knez Mihailo je uložio veliki trud uspostavljajući institucije kulture, prosvete i nauke. Od ključnog značaja za srpsko prosvetiteljstvo bila je njegova nesebična podrška Vuku Karadžiću, Djuri Daničiću, Branku Radičeviću...

Ubijen je u Topčideru 1868. godine, kao žrtva privatne zavere čije okolnosti nikada nisu razjašnjene.

Oba ubistva dogodila su se na isti dan - 29. maja po Julijanskom, zvaničnom kalendaru Kneževine i Kraljevine Srbije, pa Srpska pravoslavna crkva, koja poštuje stari kalendar, svake godine 11. juna u molitvama pominje tragično stradanje Obrenovića.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE