• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Njegoš nebom osijan" u Narodnom pozorištu

Izvor mondo.rs

Muzičko-scenski spektakl biće izveden u čast 200. rođendana velikog pesnika i vladike.

 "Njegoš nebom osijan" u Narodnom pozorištu Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

"Njegoš nebom osijan" po poemi Ninoslava Ademovića okuplja oko 200 učesnika, među kojima su glumci, balerine ali i jedna guslarska zvezda.

Po scenariju i režiji Ivane Žigon, Petra Drugog Petrovića Njegoša će igrati Nebojša Kundačina, nebeskog Njegoša Gojko Šantić, majku Ivanu glumiće Jelena Žigon, sestru Batrićevu Vjera Mujović, oca Miša Janketić. Balerine iz škola "Ašhen Ataljanc" i "Lujo Davičo" glumiće vile nebesnice. Među njima biće i guslarska zvezda Bojana Peković, koja će provesti publiku kroz Njegošev nebeski svet.

"Neverovatno je koliko se balet uklopio sa našim najnarodnijim instrumentom. Gusle jesu nebeski instrument. Osim Njegošu, ovo će biti i oda guslama. One su nas kroz vekove sačuvale kao narod, i naše predanje, i našu tradiciju", kaže za "Novosti" Ivana Žigon.

Ivana Žigon se za scenario oslonila na stihove iz "Luče Mikrokozma" i najaktuelnije delove iz "Gorskog vijenca". Takođe je u ovo skazanije unela najznačajnije trenutke iz Njegoševog života i sve ono što je po legendi vezano za njegovu smrt, opraštanje majke i oca... Predstava počinje sa vilama koje sviraju gusle, a uz tu muziku igra se nebesko kolo. Nebesko kolo izvešće ansambl "Kolo", a narod će glumiti igrači iz "Nikole Tesle".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE