• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: "Šou sa velikim VAU"!

 Marija Atanasković
Autor Marija Atanasković

Šta dobijete kada na binu dovedete džinovske bubašvabe, kraljevskog pitona i dlakavog pauka? "Šou sa velikim VAU" naučnika sa švedskog Univerziteta Lund!

Prvog dana Festivala nauke veliku pažnju privukao je biološki šou švedskih naučnika čijem je izvođenju prethodila zanimljiva lista zahteva.

Od domaćina su tražili velike bubašvabe, kraljevskog pitona, dlakavog pauka, balegara, hrčka, crve, gomilu konzervi, lopti, video bim i kameru, dovoljno da zaintrigira i one koji nisu baš zaljubljeni u nauku.

Radoznalim klincima, njihovim roditeljima i nastavnicima Šveđani su najpre pokazali kako se uništava jedan eko-sistem bez ikakvih posledica, osim malo prosute vode, zašto su crvići bitni za očuvanje prirode, kao i zbog čega pauci moraju da znaju da plešu, i to dobro!

"Pauci imaju veoma loš vid i kada se ženki približava mužijak, ona nije sigurna da li je to drugi pauk ili potencijalna hrana, pa se obično odluči za ovo drugo i pojede ga. E, zato pauci moraju da znaju da se plesom približe svojoj izabranici kako bi je osvojili i sačuvali sopstveni život", objasnila nam je Lata Skog.

Taj srećan ishod je, na paukovu žalost, samo privremen, jer će ga njegova fatalna dama kad-tad pojesti.

Vredni Šveđani su malo istražili i naše lokalne priče i zvezde, pa su specijalno za posetioce Festivala nauke napravili poređenje između poznatog fudbalera Nemanje Vidića i insekta balegara. Ništa uvredljivo, već naprotiv – i jedan i drugi su odlični sa "loptom"!

Za sam kraj nisu sačuvali ono najlepše, već najstrašnije – druženje dva najhrabrija volontera sa životinjama po izboru. U konkurenciji su crvi, pauk i bubašvabe.

Kako su volonteri uspešno izveli zadatak i dobili nagradne slatkiše, pogledajte u našem videu.

"Šou sa velikim VAU" Lata i njene kolege izvodiće svakog dana festivala u terminima od 11 i 12 časova u Studentskom kulturnom centru, a ulaznice se mogu nabaviti po ceni od 300 dinara. Zbog velikog interesovanja potrebno je da svoja mesta rezervišete unapred. Rezervacija košta 100 dinara.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kosta

Ekstra je, bolji nisam čuo

SERIJE