• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Planina Broukbek" kao opera sa psovkama

Izvor mondo.rs

Romantična drama "Planina Boukbek" sa Hitom Ledžerom i Džejkom Džilenholom, o ljubavnoj vezi dvojice kauboja na američkom Zapadu pretočena je u operu koja će premijeru imati 28. januara u Teatru Real u Madridridu

Zasnovana kao i film na istoimenoj priči Eni Pru, opera govori o "tipično nemogućoj, tragičnoj situaciji", kazao je za Frans pres američki kompozitor Čarls Vuorinen koji je ove nedelje nadgledao probe u španskoj prestonici.

"Reč je o dvoje ljudi koji žele vezu koju društvo u to doba zabranjuje", dodao je on.

Vuorinen je rekao da je blisko sarađivao sa Pruovom, čiji je originalni tekst objavljen 1997. godine u Njujorkeru, da bi je 2005. tajvanski reditelj Ang Li preneo na veliko platno.

Film, koji opisuje zabranjenu ljubav dvojice mladića, Džeka i Enisa, koji se upoznaju u planinskom okruženju Vajominga, osvojio je tri Oskara: za najbolji adaptirani scenario, za najbolju muziku i najbolju režiju.

"Velika ljubav je velika i kada joj se celo društvo suprotstavlja", kazao je direktor madridskog teatra, Belgijanac Žerar Mortije, koji je 2008. tražio od Vuorinena i Pru da adaptiraju priču u operu.

Komponovana u dva čina, opera, koju je kompozitor najavio pre četiri godine, traje više od dva sata sa dijalozima na engleskom u kojima ima i po koje psovke.

On je naveo da je namerno zakazao premijeru neposredno nakon izvođenja čuvene Vagnerove opere "Tristan i Izolda".

"Tristan, Izolda, Džek, Enis - niko od njih ne shvata šta im se događa, ali su svi spremni da polože život za ljubav koju osećaju", objasnio je Mortije.

Autor više od 260 orkestarskih, horskih, klavirskih i perkusionističkih kompozicija, kao i elektronske muzike i baleta, Vuorinen poriče da je kreirao operu, u kojoj se dvojica junaka ljube na sceni, kao poruku u korist prava homoseksualaca.

"Ako im to pomogne, onda je dobro. Ali, mene više zanima fundamentalni ljudski problem. Ne želim da opera bude shvaćena kao ideološko ili propagandno delo", istakao je njujorški kompozitor.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE