• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tihi gradovi" Gorana Skrobonje

U "gluvo doba" noći, u lagumima ispod Beograda, kao što priliči knjizi u kojoj se javljaju vukodlaci, predstavljena je zbirka priča Gorana Skrobonje "Tihi gradovi" u izdanju "Lagune".

U "gluvo doba" noći, u lagumima ispod Beograda, kao što priliči knjizi u kojoj se javljaju vukodlaci, predstavljena je zbirka priča Gorana Skrobonje "Tihi gradovi" u izdanju "Lagune".

O knjizi, koju je već afirmisani autor priča i romana u žanrovima horora, fantastike i naučne fantastike, objavio posle skoro desetogodišnjeg izbivanja sa srpske literarne scene, govorili su urednik edicije "Meridijan" Igor Marojević i prof. dr Ljiljana Pešikan sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Marojević je rekao da je ovo osmi naslov u ediciji pokrenutoj pre godinu dana i rezervisanoj za domaće savrmerne pisce i druga knjiga u žanru horora. Objasnio je da se kao urednik opredelio za ove priče kada je prepoznao u njima duh našeg vremena, jer autor slika svet koji je veoma mračan i depresivan.
U pričama se meša više žanrova i mogu da se, uz horor, prepoznaju elementi vesterna, naučne fantastike i trilera i zato će, po oceni Marojevića, biti zanimljive za veći broj čitalaca, jer nisu ograničene na jedan žanr.

Pešikan se postavila, pre svega, u ulogu strastvenog čitaoca kome je ova knjiga ponudila niz žanrovskih zagonetki. Ona je prepoznala da je jedna pisana kao omaž režiseru špageti vesterna Serdju Leoneu, dok je u drugoj našla sličnosti sa tv serijama "Dosije X" i "MIlenijum".

Po njenom mišljenju priča po kojoj je knjiga dobila ime "Tihi gradovi" je antologijska naučna fantastika koja prevazilazi žanrovske okvire i može da se ubroji u čistu "visoku" književnost .

Skrobonja je objasnio da se on poigrava žanrovima i da mu oni nisu sami po sebi cilj već orudje da bi rekao ono što misli. On misli da je zajednička odlika koja ih povezuje to što su urbane i da su sve prerasle žanrovske okvire i samo su - priče.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE