• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obnovljena rodna kuća Milutina Milankovića

Rodna kuća velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića u hrvatskom mestu Dalj obnovljena je i svečano će biti otvorena u petak 13. jula, najavilo je u ponedeljak srpsko ministarstvo rudarstva i energetike.

Rodna kuća velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića u hrvatskom mestu Dalj obnovljena je i svečano će biti otvorena u petak 13. jula, najavilo je u ponedeljak srpsko ministarstvo rudarstva i energetike.

Za adaptaciju i uredjenje kuće, sa idejom da ona u budućnosti postane Milankovićev memorijalni centar, Vlada Srbije je izdvojila 250.000 evra. Milankovićevu rodnu kuću svečano će otvoriti resorni ministar Aleksandar Popović.

Milanković (1879-1958) je najpoznatiji srpski geofizičar, klimatolog i astronom i osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beogradu.

Tvorac je teorije ledenih doba koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Ova teorija je poznata pod imenom "Milankovićevi ciklusi".

Milanković je pohadjao Bečki tehnološki institut, gde je diplomirao gradjevinu 1902. godine i stekao doktorat iz tehničkih nauka 1904. godine.

Tokom Prvog svetskog rata bio je interniran u Madjarsku, gde mu je, medjutim, bilo dozvoljeno da se bavi naučnim istraživanjima. Njegova interesovanja su se tih godina usmerila ka proučavanju solarne klime i planetarnih temperatura.

Kruna tog istraživanja bila je monografija objavljena u Francuskoj pod naslovom "Matematička teorija o termičkim fenomenima uzrokovanim sunčevim zračenjem".

Svoje teorije razvijao je u naučnim radovima objavljenim u najprestižnijim evropskim naučnim časopisima tog vremena.

Rezultate svog dugogodišnjeg rada je objedinio u obimnoj studiji "Kanon osunčavanja zemlje i njegova primena na problem ledenih doba", koja je štampana u Beogradu 1941. godine.

Naučni genije Milankovića dobio je medjunarodno prizanje 10. decembra 1976. godine kada su u časopisu "Nauka" (Science) objavljeni konačni rezultati opsežnog petogodišnjeg projekta čiji je cilj bio da se da odgovor na pitanje jesu li Milankovićevi proračuni bili tačni.

Tada je utvrdjeno da su varijacije Zemljine orbite indikacije ledenih doba. Milankovićevi radovi tada su postali predmet intenzivnog izučavanja timova stručnjaka, budući da je njegov rad duboko zadirao u probleme ne jedne već više naučnih disciplina.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE