• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promene na Belefu posle 22 godine

Predstojeći Beogradski letnji festival (Belef), 22. u kontinuitetu, prvi put je doživeo organizacione i programske izmene, koje su, po oceni direktorke Belef centra Milene Stojićević, u način njegovog funkcionisanja unele demokratske novine.

Predstojeći Beogradski letnji festival (Belef), 22. u kontinuitetu, prvi put je doživeo organizacione i programske izmene, koje su, po oceni direktorke Belef centra Milene Stojićević, u način njegovog funkcionisanja unele demokratske novine.

Stojićević je u intervjuu Tanjugu precizirala da je grad Beograd kao osnivač i pokrovitelj Belefa, koji će trajati od 23. jula do 14. avgusta, demokratizovao festival uvodjenjem institucije konkursa čiji je rezultat uticao i na koncept manifestacije.

"Od pet pristiglih radova tri su eliminisana zato što nisu bila potpuna, pa su u razmatranje uzeti projekti Gordane Legović i Darke Radosavljević. Sa jednim glasom prednosti komisija je izabral rad "Tu i tamo je ovde" Radosavljevićeve koja je tako postala prvi umetnički direktor, što je nova funkcija u okviru festivala.

Programima koji su ranije definisani: vizuelni, muzika, pozorište,priključena su i ovoga puta još dva - nove inicijative i edukacija koji su, kako je rekla Stojićević, "prošli" na konkursu. Novina je i to što će se programi Belefa 07 odvijati na Kalemegdanu.

Direktorka Belef centra je napomenula da Belef od svog osnivanja nije samo prezentacioni festival, na kome gostuju najbolji umetnici i projekti iz Beograda i sa medjunarodne scene, nego, pre svega, produkcioni festival.

Ove godine u okviru festivala biće realizovano 56festivalskih produkcija u okviru 65 programa. Najveći deo programa je iz oblasti vizuelne umetnosti, novih inicijativa i edukacija, kojih je blizu 50.

Festival će, kada je pozorište u pitanju, imati sopstvenu produkciju. Na beogradskoj tvrdjavi će premijerno biti izvedeno osam predstava, od kojih se izdvaja "Pogled sa Kalemegdana" Ivane Vujić po tekstu Vladimira Velmara Jankovića, kazala je Stojićević.

Belef 07 je, kako je istakla, dao šansu mladim autorima da predstave novu pozorišnu estetiku. Tako će, u skladu sa konceptom "vork in progres", u toku festivala, publikazajedno sa autorima, do premijere moći da učestvuju u stvaranju predstave.

"Belef će predstaviti i vrlo zanimljivu rep-operu gde ćemo na neki način definisati novu estetiku tog muzičkog žanra, što je sve zajedno veliki poklon beogradskoj publici i gostima glavnog grada u toku festivla", kazala je Stojićević.

Najavljujući muzički program ovogodišnjeg Belefa, ona je istakla da publiku očekuju zanimljivi kocerti doajena svetske scene koji su etablirani umetnici, sa karijerom koja ne podleže imperativima muzicickog menadžmenta.

"U devet koncerta na platou ispred statue 'Pobednik' beogradska publika će imati priliku da sluša veoma kvalitetne koncerte legendarne peruanske afro dive Suzane Bače. Uspeli smo da Lajka Feliksa spojimo sa Bruklin fank esenšuals, odličnim bendom iz Njujorka koji će izvesti eksperimentalni etno džez program", istakla je Stojićević.

Festival će, kako je napomenula, i ove godine finansirati uprava grada Beograda sa 24,5 miliona dinara. Ministarstvo kulture, koje je do sada učestvovalo sa pet miliona dinara i tradicionalni je pokrovitelj Belefa, još nije opredelio sumu za Belef 07.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE