• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Srbija kroz vekove"

Izvor MONDO/Agencije

Eksponati iz osam vekova srpske istorije biće predstavljeni 12. februara.

Na izložbi kustosa Veselinke Kastratović Ristić, Moma Cvijovića i Ane Panić, koja će biti otvorena u sredu, 12. februara, biće predstavljeni eksponati koji obuhvataju osam vekova srpske istorije, najavljeno je iz Muzeja istorije Jugoslavije (MIJ).

Kroz ovu postavku zainteresovani će moći da se upoznaju sa pričama iz istorije kroz izložene eksponate. Tako će zaineresovani "čuti" priču o brodu kojim je poslednji turski komandant otišao iz Srbije, o srpskim zlatnicima, o sablji Sinan paše, o borbi za priznavanje narodnog jezika, o vojnim strategijama srpskih vojvoda, o dvorskoj jahti dinastije Karađorđevića, o posthumnim markama kralja Aleksandra "sa greškom" i drugo.

Ova izložba ima za cilj da podseti građane na činjenice iz istorije Srbije, da im omogući da saznaju interesantne podatke iz prošlosti, da pronađu istorijske teme u različitim oblastima i podseća da se informacije o istoriji mogu naći na neočekivanim mestima i u neočekivanim predmetima.

Na primer zlatni i srebrni novac svedoči o usponu srpske države u različitim periodima, sablje pričaju o borbama za oslobođenje od dve velike imperije - turske i austrougarske, makete brodova o tehničkom, a knjige i rečnici o kulturnom uzdizanju. Svi zajedno oni su nosioci istorijskog sećanja jednog malog naroda i njegove neprekidne borbe za očuvanje nacionalnog ponosa. Razlozi za njihovo izlaganje ne kriju se samo u pomenutim vrednostima.

Sledeći ih pojedinačno, kroz istoriju, možemo se setiti i nesrećne sudbine velikog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, koji je život izgubio na brodu kojim se vraćao iz Francuske a koji su potopile nemačke podmornice u blizini Krfa, 1917. godine. Možda na istom onom brodu sa kojim je potopljen i najveći deo tiraža srpskog zlatnog i srebrnog novca koji je kovan u Francuskoj i čiji je redak primerak će biti prikazan na izložbi.

Ovom prilikom biće izložena i maketa dvorske jahte dinastije Karađorđevića, koja je posle Drugog svetskog rata pretvorena u isto tako velelepan rečni brod Krajina, koji je koristio Josip Broz Tito, i koji danas propada nasukan ispod mosta Gazela. Neki će, u maketi prvog srpskog parobroda Deligrad, na njegoovj palubi, ugledati poslednjeg turskog komandanta, Ali-Riza pašu kako 1867. godine odlazi iz Beograda, nedugo posle čega Srbija i formalno postaje nezavisna nakon Berlinskog kongresa.

Izložba je premijerno prikazana 2012. godine u Narodnom muzeju u Kragujevcu, a beogradska publika će moći da je pogleda do 12. marta.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE