• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turneja dokumentarne drame Sedam u Srbiji

Izvor mondo.rs

Izvođenjem u domu Narodne Skupštine Republike Srbije, 22. novembra 2013. godine otpočeta je turneja dokumentarne drame Sedam u Srbiji.

Izvođenja u Novom Sadu, Novom Pazaru i Nišu, koja su usledila, su deo Balkanske turneje Sedam, koja je osim u Srbiji izvedena u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu i Makedoniji. Tokom pet izvođenja, predstavu je imalo prilike da vidi preko hiljadu građana i građanki.

Od izvođenja u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, kome su prisustvovali i brojni poslanici i poslanice, do pozorišta u Novom Sadu u kome je na zahtev publike predstava izvedena dva puta za veče, ansambl predvođen rediteljkom Anjom Sušom slao je jedinstvenu poruku - da je nasilje nad ženama zločin i da ono kao takvo više ne može i ne sme biti prihvatljivo.

Sedam je revolucionarna dokumentarna drama. Životne priče koje ove žene dele sa publikom od 2008. godine, govore o teškoćama sa kojima su se nosile zbog odluke da se suprotstave društvenim normama i menjaju pozicije žene u svojim sredinama: Farida Azizi (Avganistan), Inez Mekormak (Severna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Anabela de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sokua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

Turneju scenskog čitanja dramskog teksta Sedam inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentkinja Heda Krauc Šegren. Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu Sedam napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorki – Pola Sizmer, Ketrin Filo, Gejl Krigl, Kerol K. Mek, Rut Mergraf, Ana Dever Smit i Susan Jankovic.

Ansambl Sedam u Srbiji činile su: GordanaČomić (potpredsednica Narodne skupštine), Ana Saćipović (aktivistkinja za prava Romkinja iz Niša), Ana Sofrenović (glumica), Ivon Jafali (novinarka), Aida Ćorović (aktivistkinja za ljudska prava iz Novog Pazara), Vesna Bujošević (glumica i aktivistkinja za prava žena), Olivera Kovačević (novinarka) i Gordana Mitrović (aktivistkinja za prava transrodnih osoba).

Poruku da nasilje u porodici više ne sme biti dobro čuvana tajna već problem celog društva, najbolje su prenele članice ansambla koje su, pored angažmana u predstavi, javno govorile o ovom problemu i učinile ga vidljivijim u našoj javnosti.

Otvaranje ove teme u javnosti rezultiralo je i pretnjama upućenoj jednoj od članica ansambla - aktivistkinji za ljudska prava Aidi Ćorović. Zbog njenog javnog govora o stanju ljudskih prava žena u Sandžaku, Aidi je danas, a od početka igranja predstave Sedam, ugrožena sloboda kretanja i pravo na privatni život.

Razgovori sa srednjoškolcima i srednjoškolkama u ovim gradovima, koji su pratili svako izvođenje, pokazali su da, iako mladi prepoznaju nasilje u svom okruženju, gotovo nikada na isto ne reaguju zbog nepoverenja u nadležne institucije.

Seven the movie je dokumentarni film koji prati Balkansku turneju dokumentarne drame Sedam u Srbiji tokom meseca novembra i decembra 2013. godine.

Balkansku turneju dokumentarne drame Sedam organizovala je Inicijativa mladih za ljudska prava a u saradnji sa Heda produkcijom, organizacijom Civil Rights Defenders, Ambasadom Švedske u Srbiji, a uz podršku Švedskog instituta.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE