• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Užička pozorišna republika počinje 1. avgusta

Užice će od 1. do 20 avgusta biti domaćin Medjunarodnog letnjeg umetničkog kampa i produkcije u javnim prostorima, na kojem će domaći i strani umetnici predstaviti radove iz oblasti novih tehnologija.

Užice će od 1. do 20 avgusta biti domaćin Medjunarodnog letnjeg umetničkog kampa i produkcije u javnim prostorima, na kojem će domaći i strani umetnici predstaviti radove iz oblasti novih tehnologija.

U okviru Programa ambijentalnih scena "Open Arc Theatre", koji je pokrenula Asocijacija za javnu i kulturnu politiku i umetničku produkciju "Akademika", biće izvedeno šest performansa.

Na prvom letnjem festivalu, koji su Užičani nazvali "Užička pozorišna republika", učestvovaće veliki broj umetnika i studenata, koji će učiti ali i stvarati nova dela u oblastima digitalnog i fizičkog teatra, novih tehnologija u umetnosti, a baviće se i konzervacijom i "uličnom" umetnošću.

Radionice o novim tehnologijama u savremenom pozorištu vodiće Pol Veriti Smit, Marten Dipra i Matijas Ostrik, predavači iz Londona, Bristola i Amsterdama, a polaznici su iz Srbije i susednih zemalja.

Polaznici radionica pripremiće tokom tri sedmice multimedijalni performans koji će izvesti na otvorenom prostoru, pod nazivom "Prazni prostori: Klanica Pet".

Studenti i profesori beogradskog Univerziteta umetnosti u istom periodu radiće na restauraciji prvog užičkog murala "Riba koja je progutala svet", kao i na stvaranju, obradi i prezentovanju video i audio materijala nastalog upotrebom tehnologije mobilnog telefona tokom samih radionica.

Užička publika će 14. avgusta u sali Narodnog pozorišta moći da vidi solo plesni performans "Memoari" u režiji i izvodjenju Bare Kolenc.

Dva dana kasnije, u dvorištu stare hidrocentrale, biće izveden ambijentalni performans "Lunatik", reditelja Boruta Bučinela, radjen po motivima dela "Majstora i Margarite" Mihaila Bulgakova. Predstave su produkcija ljubljanske teatarske grupe KUD Samosvoj.

"Akademika" će, uz pomoć gradjana i neformalnih umetničkih grupa iz Užica, raditi i na revitalizaciji javnog prostora Malog trga, koji bi od jeseni trebalo da postane galerija na otvorenom i mesto okupljanja za sve gradske kreativce.

Najvća atrakcija, na svojevrstan način značajna i u nacionalnim okvirima, biće premijera "Klanice Pet", najavljena za 20. avgust, na lokaciji pošte srušene tokom bombardovanja.

Predvodjeni režiserom Fahrudinom Salihbegovićem, učesnici će pripremiti interaktivni performans, zasnovan na tehnologiji tzv. digitalnog pozorišta, o poetici praznih prostora nastalih u ratnim razaranjima.

Za okosnicu priče poslužiće istoimeni roman američkog pisca Kurta Vonegata, svedoka katastrofalnog savezničkog razaranja Drezdena i smrti velikog broja civila pred kraj Drugog svetskog rata.

Za tehniku je zadužen Prvi vojvodjanski sajber teatar iz Novog Sada, a projekat je finansijski podržan od Evropske kulturne fondacije" iz Amsterdama, ambasade Holandije u Beogradu, republičkih ministarstava kulture i dijaspore i švajcarskog programa za kulturu u Srbiji "Pro Helvecija".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE