• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nebojša Bradić: Kako sam napustio politiku

Izvor mondo.rs

Pozorišni reditelj, bivši ministar u Vladi Srbije za MONDO govori o novoj predstavi u Banjaluci, zašto su nama važni Ibzen i umetnost, o napuštanju politike, "drugima i drugačijima", budućnosti…

 Nebojša Bradić za MONDO Izvor: MONDO, Nebojša Šatara

Izvor: MONDO, Nebojša Šatara

Nebojša Bradić je režirao više od 70 pozorišnih predstava u karijeri. Bio je upravnik Kruševačkog pozorišta, Ateljea 212, Narodnog pozorišta, upravnik i umetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta i redovni profesor na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Trenutno u Narodnom pozorištu Republike Srpske postavlja predstavu "Nora" ili "Lutkina kuća" Henrika Ibzena čija je premijera zakazana za 8. jun u Banjaluci. Uvjeren je da je norveški dramski pisac itekako aktuelan i u 21. veku.

"Ibzenovo delo ima mnogo veze sa našim životima. Ono je u svoje vreme otvorilo brojna pitanja koja su, nažalost, aktuelna i danas. Između ostalih: 'Šta znači kad sreća nije ništa više od sigurnosti?' Nekako smo gurnuti u osrednjost. Uzrujani smo, pod stresom, uplašeni. Tako smo završili u zemlji koja je jalova, koja nema ni političke ni idividualne vizije. Nesolidarnost, to je slogan - potpuna usmerenost na karijeru. Verujem da će i publika to videti na premijeri 8. juna u NPRS", rekao je Bradić u intervjuu za MONDO.

Za svoj rad u pozorištu mnogo puta je dosad nagrađivan, a posebno je ponosan na nagradu koju je dobio zbog postavljanja predstave "Prokleta avlija", po pripoveci Ive Andrića.

"Sterijine nagrade za dramatizaciju i režiju "Proklete avlije" koje sam dobio 2000. godine bile su potvrda mog dotadašneg pozorišnog rada. Izazov je bio veliki - transpozicija Andrića u pozorište, ali je i zadovoljstvo bilo veliko. Te nagrade su stigle u trenutku moje profesionalne i lične zrelosti, ni prerano ni prekasno".

Iako se u umetničkim krugovima politika smatra "prljavim" zanimanjem, Bradić je "ušao u tu priču" i 2008. godine postao Ministar kulture u Vladi Srbije kod tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića...

"Bilo je to veliko i dragoceno iskustvo. To vreme pamtim kao proveru želje da režiram kulturnu politiku. Vrlo brzo sam osvedočio da je, za razliku od režije koja ima jasno postavljene ciljeve, planove i ljude koji to sprovode, politika veština kompromisa i samoreprezentacije. To mi nije bilo blisko i iz toga sam izašao. Meša Selimović bi rekao : 'Više sam volio da budem prevaren nego pokvaren'".

Ceo intervju sa Nebojšom Bradićem možete pročitati na mondo.ba

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE