• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren 48. beogradski Oktobarski salon

Direktorka Kulturnog centra Beograda Danica Jovović - Prodanović otvorila je u nedelju 48. Oktobarski salon u Muzeju 25 maj.

Direktorka Kulturnog centra Beograda Danica Jovović - Prodanović otvorila je u nedelju 48. Oktobarski salon u Muzeju 25 maj.

Prodanovićeva je saopštila je da prvi dobitnik novoustanovljene nagrade Kulturnog centra italijanska umetnica Karla Mati za printove sa floralinim motivima, koja je time dobila mogućnost organizovanja smostalne izložbe naredne godine u tom centru.

Sekretar za kulturu grada Darijan Mihajlović je, u ime Skupštine Beograda koja je osnivač Salona, podsetio da je radove odabrao umetnički direktor, istoričar umetnosti i direktor muzeja Savremene umetnosti u francuskom gradu Sent Etjenu Lorand Hedji.

On je, za ovogodišnji Salon, odabrao radove 85 umetnika iz 13 zemalja, rekao je Mihajlović i naglasio da je Salon ove godine imao prvenstvo u odnosu na svih 11 gradskih kulturnih manifestacija.

"Salon je ogledalo evropskog Beograda i pokazuje da je naš grad lider na planu umetnosti u ovom delu sveta, koji umetnost čini dostupnu svakome", istakao je on.

Pre zvaničnog otvaranja Salona, prisutni su, minutom ćutanja, odali poštu preminulom gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću.

Odabrana dela su izložena u Muzeju 25. maj, Kući legata, Javnom kupatilu, KCB sa svoje tri galerije i više javnih prostora na teritoriji opštine Stari grad.

Predsednica internacionalnog žirija Darka Radosavljević saopštila je da je jednoglasnom odlukom žiri dodelio tri ravnopravne nagrade u novčanom iznosu od 2.500 evra.

Prvu dele dvojica umetnika iz Koreje (Seul) Čan Sang Mjanga (Gutanje senke) i Kim Hjan Sua (Usnuli dečak), druga je data Čehu Jiržiju Černickom (Jastučići za igle), a treća grupi "Škart" iz Beograda (Moje kuvarice).

Tradicionalna otkupna nagrada Salona, koju dodeljuje Muzej primenjene umetnosti, pripala je grupi "Škart".

Radosavljevićeva je saopštila da se replika beogradskog Oktobarskog salona otvara večeras i u Skoplju.

Umetnički direktor Hedji je rekao da su na ovogodisnjem Salonu, pod naslovom "Mikronarativi", prevagnule žene-umetnice i dale žljeni ton smotri koja donosi novu intimu, antiradikalnu, antimonumentalnu umetnost koja nije teatralna niti spektakularna, već je suptilna.

On je istakao da je izložba omaž Beogradu kao metropoli jugoistočne Evrope, dostojna da bude postavljena u najvećim svetskim centrima.

Salon će biti otvoren do 11. novembra. Kratak foto izveštaj sa otvranja možete pogledati u našoj galeriji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE