• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi roman Filipa Davida

Najnoviji roman Filipa Davida "San o ljubavi i smrti", u izdanju "Lagune", predstavljen je u Medjunarodnom pres centru Tanjuga.

Najnoviji roman Filipa Davida "San o ljubavi i smrti", u izdanju "Lagune", predstavljen je u Medjunarodnom pres centru Tanjuga.

David je rekao da je roman, koji je došao posle pauze od 12 godina, tokom koje je bio veoma zauzet pisanjem eseja, studija, filmskih scenarija ("Bure baruta", "San zimske noći", "Optimisti"...) i svojim pedagoškim radom na Fakultetu dramskih umetnosti, sačinjen iz dva dela koji mogu da se posmatraju kao dva zasebna romana.

Urednik edicije "Meridijan" Igor Marojević je istakao da je i njemu i "Laguni" čast što im je David poverio objavljivanje knjige jer smatra da je ona prvorazredni dogadjaj u srpskoj kulturi.

Prema Marojevićevim rečima, prva priča u kojoj mladi i učeni Jakov traga za voljenom zenom kroz svetove živih i mrtvih, kroz celu istočnu Evropu, bavi se temom ljubavi kao najsnažnijem ljudskom osećanju, a druga, u kojoj je glavni lik autistični dečak a zatim čovek Erik Vajs, govori o umiranju koje počinje samim činom rodjenja.

Marojević je prepoznao da te dve priče čine celinu pošto su obe posvećene patnji.

David, koji je do sada za svoj književni rad osvojio mnoga značajna priznanja, medju kojima i Andrićevu nagrada za priču, a prevodjen je na mnoge jezike, zahvalio je prvim "čitačima", medju kojima su bili Mirko Kovač, Ibrahim Hadžić i Marojević, na sugestijama i najavio da će ovaj roman na proleće objaviti zagrebački izdavač "Fraktura".

Prema njegovim rečima, zeleo je da kroz priču o autističkoj osobi pokaže da svi mi živimo u autističnoj sredini i mračnom vremenu.

David je konstatovao da se danas ne može pisati kao što se to radilo sedamdesetih kada je počinjao, kao ni onako kako se pisalo pre raspada Jugoslavije, već je odabrao da sada preko fantastike stigne do savremenosti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE