• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je ogluveo Betoven?

Izvor mondo.rs

Jedan od najpoznatijih svetskih kompozitora i pijanista Ludvig van Betoven, pretrpeo je teški oblik tinitusa što je vremenom dovelo do hroničnog, a kasnije i potpunog oštećenja sluha.

 Uzrok Betovenovog gubitka sluha pripisivan je sifilisu, trovanju, tifusu, ali je tek nedavno otkriveno da se radilo o tinitusu, koji se definiše pojavom zujanja u ušima koje remeti sluh.

Tim naučnika Univerziteta u Južnoj Kaliforniji veruje da ima konkretan odgovor i smatraju da je uzrok gen pod nazivom Noks3, koji se nalazi u unutrašnjem uhu, a koji je ključan u određivanju koliko je ranjiva osoba za razvoj sluha.

Betoven je počeo da gubi sluh u 26. godini. Postoje pisma prijateljima u kojima opisuje simptome i govori o poteškoćama koje mu nagluvost pravi u profesionalnom i socijalnom okruženju. Po savetu lekara se preselio u mali austrijski grad Hejlingštad 1802. godine, kako bi se "pomirio sa stanjem". Tamo je napisao testament, pismo braći u kojem otkriva da je pomišljao na samoubistvo, ali i odluku da nastavi da živi kroz svoju umetnost.

Gubitak sluha ga nije sprečio da nastavi sa komponovanjem, ali su nastupi na koncertima, što je bio izvor prihoda umetnika, postajali nemogući. Nakon neuspelog pokušaja 1811. da izvede koncert za klavir, rešio je da prestane sa nastupima. Ponovo je izašao na scenu tek 1824. godine na premijeri  Devete simfonije kada je morao da se okrene da bi video reakciju publike, koja je izvođenje tog dela nagradila burnim aplauzom.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

student

Zato što je kao mali slušao Vucica

saf

Ja sam cuo da je slusao glasnu muziku na bubicama i da je zbog toga ogluveo

SSSS

Najezila sam se... Kada sam kao mala cula prvi put za njegovu sudbinu mislila sam da je tako nesto nemoguce da neko ko stvara muziku ne cuje kako ona zvuci, neverovatno... Genije, Boziji dar covecanstvu!

SERIJE