• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

(Amfi)teatar u Viminaciumu izranja iz zemlje

Direktor arheološkog lokaliteta Viminacium dr Miomir Korać u ekskluzovnoj izjavi za Tanjug potrvdio je postojanje antičkog (amfi)teatra, za sada, jedinog u Srbiji i trećeg, za koji se zna, na teritoriji bivše Jugoslavije.

Direktor arheološkog lokaliteta Viminacijum dr Miomir Korać u ekskluzovnoj izjavi za Tanjug potrvdio je postojanje antičkog (amfi)teatra, za sada, jedinog u Srbiji i trećeg, za koji se zna, na teritoriji bivše Jugoslavije.

Vidno uzbudjen, jer se potvrdila predpostavka da se u neposrednoj blizini severnog gradskog zida carskog grada, koji je bio jedan od najvažnijih centara Rimske imperije od sredine trećeg do sredine četvrtog veka, nalazi monumentalna gradjevina koja je u antici imala funkciju savremnih stadiona,

Korać je podsetio da je primenom najsavremenije tehnologije za snimanje iz vazduha i ispitivanje terena utvrdjena pre više od dve godine tačna pozicija, ali su terenska iskopavanja zapocela tek pre dve sedmice.

Arheolozi su u sloju, koji može da se datira u vreme na prelazu iz trećeg u četvrti vek, otkopali nekoliko redova sedišta gradjenih od masivnih kamenih blokova, a sporadično su našli tragove mermera što je indicija da su neki delovi (amfi)teatra bili obloženi tim skupocenim materijalom.

"Iznenadjuje stepen očuvanosti (amfi)teatra", istakao je Korać i dodao da je već nadjeno osam stepenika koji vode u unutrašnjost gradjevine ispod nivao arene. To je nagoveštaj da je ispod tribina postojao razvijeni sistem stepeništa kojima se iz podzemnih prostorija ulazilo ili izlazilo iz arene.", rekao je Korać.

"Prvi rezultati su fascinantni", ocenio je Korać, koji je za proteklih pet godina rukovodio iskopavanjima većeg broja spektakularnih gradjevina koje su otkrivene na lokalitetu Viminacijuma, od jedinstvenog akvadukta, preko carskog mauzoleja, kapija vojnog logora, terma, kompleksa hramova izvan gradskih zidina, i većeg broja grobova sa izuzetno dragocenim pokretnim materijalom, uključujući najstariji hrišćanksi relikvijar pronadjen do sada na Balkanu.

Pored već pomenutih i obradjenih objekata, utvrdjene su pozicije (amfi)teatra, hipodroma, foruma sa hramovima koji ga okružuju, luke , jer Viminacium je bio važan lučki grad pre dva milenijuma ali se u medjuvremenu Dunav povukao i u njegovo "antičko" korito je došla Mlava.

Radovi se neće prekidati tokom zime i Korać je najavio da će antički (amfi)teatar u septembru 2008. godine primiti prve gledaoce. On je otkrio da raspored sedišta ukazuje da se na tribinama moglo smestiti izmedju osam i 12.000 gledalaca.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE