• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teri Pračet oboleo od Alchajmerove bolesti

Britanski pisac Teri Pračet, autor niza bestselera žanra fantastike, oboleo je od retkog oblika Alchajmerove bolesti, koji se pojavljuje oko 50. godine.

Britanski pisac Teri Pračet, autor niza bestselera žanra fantastike, oboleo je od retkog oblika Alchajmerove bolesti, koji se pojavljuje oko 50. godine.

Književnik koji ima 59 godina, u kratkoj poruci obožavaocima, postavljenoj na sajtu njegovog ilustratora, naveo je da je dijagnozu prihvatio "prilično filozofski" i s "umerenim optimizmom".

"Voleo bih da sam mogao da još neko vreme ne govorim o tome, ali zbog predstojećih skupova i zbog toga što sam, naravo, morao da obavestim svoje izdavače, činilo mi se nefer da ne objavim vest", naveo je pisac na sajtu Pola Kidbija koji je ilustrovao mnoge njegove knjige.

Pračet je najpoznatiji po serijalu o Disksvetu koji ima više od 35 naslova, a koji se bavi zbivanjima na pljosnatoj planeti koju na ledjima nose četiri slona koji stoje na džinovskoj kornjači koja pliva vasionom.

Prvi roman te serije, "Boja magije" objavljen je 1983. a mnogi od sledećih su bili na vrhu lista bestelera. "Mort", "Straža, straža", "Mali bogovi", "Monstruozni puk" i drugi samo su neki od naslova koji godinama unazad uveseljavaju pripadnike svih generacija.

Na Pračetovom sajtu se navodi da su njegove knjige prodate u više od 45 miliona primeraka i prevedene na 33 jezika. Pisac je često saradjivao i sa Nilom Gejmenom, a u okviru serijala o Disksvetu objavljivao je i niz "pratećih" izdanja, kao što su veštičji kuvari, mape izmišljenih zemalja i druga.

Alchajmerova bolest se obično javlja tek posle 65. godine i karakteriše je postepeno gubljenje kognitivnih i motornih funkcija - gubljenje pamćenja, mišićne mase i moći govora u poslednjem stadijumu.

(MONDO/Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE