• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitef: Gran pri francuskoj predstavi "Zbogom"

Izvor MONDO/Tanjug

Predstava Žonatana Kapdevijela nagrađena priznanjem "Mira Trailović".

Gran pri "Mira Trailović" na 49. Bitefu dobila je francuska predstava "Zbogom" autora i izvođača Žonatana Kapdevijela, a Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov" hrvatska predstava "Mi smo kraljevi a ne ljudi" reditelja i koreografa Matije Ferlina.

Povezane vesti

To je pred učesnicima, gostima i publikom u Bitef teatru noćas saopštio međunarodni žiri, na kraju festivala održanog od 17. do 24. septembra.

Gran pri je dodeljen jednoglasno. Ova odluka se, po pravilu, ne obrazlaže. Predstava "Zbogom" realizovana je u produkciji "Biroa Kasiopeja" iz Pariza.

Predsednica žirija bila je glumica Mirjana Karanović, a članovi glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske (Nemačka), dramaturg Agnješka Jakimjak (Poljska) i dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija).

Specijalna nagrada takođe je dodeljena jednoglasno. Predstava "Mi smo kraljevi a ne ljudi" je produkcija Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba.

Ona je nagrađena "za razvoj jedinstvenog, intrigantnog i autentičnog pozorišnog jezika, za precizan i osećajan pristup kako odrasloj tako i mladoj publici, za izvanrednu kombinaciju umetničkih jezika i izuzetan pristup plesu koji koristi u dramske svrhe, za uvođenje suptilnog i delikatnog pozorišnog pristupa, za pozorišni integritet na nivou intimnog dijaloga koji izvođači ostvaruju sa prostorom".

Nagrada joj pripada i "za odnos prema deci bez dociranja, za izostavljanje moralizatorstva, za nedavanje jednostavnih odgovora na komplikovana pitanja na temu ljudskosti i aktuelnih tema", obrazložio je žiri.

U tradicionalnom glasanju publike pobedila je "Ilijada", koprodukcija Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane, Mestnog gledališca ljubljanskog i Cankarjevog doma, u režiji Jerneja Lorencija.

Lorenci je dobitnik Politikine nagradu za najbolju režiju na Bitefu, koju mu je jednoglasno dodelio žiri u sastavu Dejan Mijač, predsednik, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Golubović Trebješanin i Ana Tasić.

"U scenskom tumačenju "Ilijade" Lorenci raskošno otkriva mogućnosti dramskog tumačenja epike, scenskog podizanja naracije na visoki poetsko-dramski nivo. Homerov junački spev koji raspliće događaje u trojanskom ratu, slika svet ljudi i bogova, pripoveda o herojstvu i stradanju, Lorenci je na scenu postavio u svom raskošno prepoznatljivom stilu bogate, začudne poetičnosti, spoja brutalnosti i suptilnosti, uplitanja fizičke sirovosti i bestežinske osećajnosti", ocenio je žiri.

"Homerov poetski jezik Lorenci prevodi i u sferu muzike koja se uživo stvara na sceni, u spoju solističkog i horskog pevanja, jednoličnih, tupih udarca u mikrofone, kao i tonova proizvedenih na harfi. Muzika je ravnopravan partner epsko-dramskoj igri koja u Lorencijevom čitanju u drugom delu predstave u totalu dostiže izvanredne umetničke domete, otelotvorujući ideju o prolaznosti života, iluzijama o besmrtnosti i moći", navodi se u obrazloženju.

Na 49. Bitefu u konkurenciji za nagrade bilo je deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije, u selekciji Anje Suše.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE