• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogledi Alfreda Adlera u izdanju "Prosvete"

Izdavačka kuća "Prosveta" iz Beograda predstavila je u utorak knjigu studija i ogleda čuvenog bečkog psihijatra Alfreda Adlera (1870-1937), koju je priredio Žarko Trebješanin. U knjizi je, pored Adlerove najpoznatije studije "Poznavanje čoveka" i ogleda "Religija i individualna psihologija", objavljeno još pet tekstova koji do sada nisu prevodjeni na srpski jezik.

Izdavačka kuća "Prosveta" iz Beograda predstavila je u utorak knjigu studija i ogleda čuvenog bečkog psihijatra Alfreda Adlera (1870-1937), koju je priredio Žarko Trebješanin.

U knjizi je, pored Adlerove najpoznatije studije "Poznavanje čoveka" i ogleda "Religija i individualna psihologija", objavljeno još pet tekstova koji do sada nisu prevodjeni na srpski jezik.

Knjiga ogleda Alfreda Adlera objavljena je u "Prosvetinoj" ediciji "Svetionik", u kojoj su ranije štampani i zbornici tekstova druga dva člana "velike trojke dubinske psihologije", rodonačelnika psihoanalize Sigmunda Frojda i njegovog učenika, a kasnije velikog protivnika Karla Gustava Junga.

Adlerova individualna psihologija zasniva se na verovanju da ličnost odredjuje samu sebe, a ne na tezi da je odredjuje biologija, kako je tvrdio Frojd, ili društvo, kako su kasnije tvrdili Erih From, Karen Hornaj i drugi pobornici socijalne psihoanalize i psihologije.

Adlerova teorija neshvatljivo je zanemarena u odnosu na psihoanalizu, iako je njen indirektni uticaj na savremenu socijalnu psihologiju i psihoterapiju veoma značajan, rekao je na promociji doktor Vladimir Andrić.

On je istakao da Adlerovo učenje ima veliki uticaj na savremenu pedagogiju, budući da je taj psihijatar dosta radio s decom, zatim na psihosomatsku medicinu, kao i na psihoistorijsko tumačenje značajnih ličnosti iz prošlosti.

Žarko Trebješanin istakao je da Adlerova individualna psihologija kao škola ne utiče direktno na teoriju i istraživanje ličnosti, ali je posredno, preko mnogih savremenih teoretičara koji su u sopstvene teorije ugradili i razvili Adlerove ideje, pojmove i teze, itekako prisutna u savremenoj psihološkoj misli.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE