• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina:Brod star 800 godina izvučen na površinu

Trgovački brod star osam vekova izvadjen je iz Južnog Kineskog mora zajedno sa predmetima koji bi mogli da pomognu da se potvrdi postojanje starog trgovačkog morskog puta izmedju Kine i Zapada. Drveni brod dug 30 metara u kome je pronadjeno na hiljade predmeta od zlata, srebra i porcelana, za sada je postavljen na jednu baržu u nekoj vrsti čeličnog kaveza visokog kao trospratna zgrada, a kineska državna televizija direktno je prenosila dogadjaj.

Trgovački brod star osam vekova izvadjen je iz Južnog Kineskog mora zajedno sa predmetima koji bi mogli da pomognu da se potvrdi postojanje starog trgovačkog morskog puta izmedju Kine i Zapada.

Drveni brod dug 30 metara u kome je pronadjeno na hiljade predmeta od zlata, srebra i porcelana, za sada je postavljen na jednu baržu u nekoj vrsti čeličnog kaveza visokog kao trospratna zgrada, a kineska državna televizija direktno je prenosila dogadjaj.

Brod kojem su arheolozi dali ime "Nanhai broj 1", odnosno "Južno Kinesko more broj 1" otkriven je još 1987. godine u vodama provincije Guangdong na dubini od 30 metara. Ležao je pokriven slojem mulja debelim dva metra.

Brod će biti odvučen u Kanton gde je podignut muzej specijalno za njega. Biće potopljen u ogromni rezervoar nazvan "kristalna palata" u kome će temperatura i pritisak vode biti isti kao oni kojima je bio izložen tokom osam vekova sna.

Muzej će biti otvoren do kraja 2008. godine. Posetioci će moći da posmatraju brod kroz okrugla okna na zidovima ogromnog rezervoara.

Na ovom brodu koji se smatra jednim od najstarijih i najvećih trgovačkh brodova ikada otkrivenih u Kini, pronadjeno je preko 4.000 predmeta, izveštava agencija Sinhua.

Otkriveno je i 6.000 komada bakrenog kovanog novca iz vremena dinastije Song (960-1279).

"Nanhai" bi mogao da pruži dokaze o postojanju starog "morskog puta svile" izmedju kineskih provincija Guangdong i Fudjijan i jugoistočne Azije, Afrike i Evrope, poput kopnenog puta svile koji je preko stepa u centralnoj Aziji povezivao Sredjne carstvo i Zapad.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE