• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vesela Udba" demistifikuje tajnu policiju

Knjiga "Vesela Udba" bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti (SDB) Gorana Petrovića razbija predrasude i uvrežene stereotipe o srpskoj tajnoj policiji, istaknuto je na promociji u beogradskom klubu "Opijum".

Knjiga "Vesela Udba" bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti (SDB) Gorana Petrovića razbija predrasude i uvrežene stereotipe o srpskoj tajnoj policiji, istaknuto je na promociji u beogradskom klubu "Opijum".

Aforističar i pisac Petar Lazić je rekao da je to prva knjiga koja o tajnoj policiji "ne govori sa ideološkim predznacima, ne precenjuje njenu ulogu, ali ni ne potcenjuje njen značaj, koja se ne bavi mitomanijama, pranjem biografija i stvaranjem tabu-tema".

"Pre toga, srpska tajna policija je bila, u zavisnosti od pozicije s koje se gleda - dobra ili loša, herojska ili zločinačka, služba koja štiti državne interese ili čuva partiju na vlasti...u svakom slučaju crna ili bela", rekao je on.

Samim naslovom knjige, a posebno neobičnim pričama, Petrović demistifikuje vladajuće stereotipe i pokazuje da iza Udbe stoje obični ljudi, "od krvi i mesa", državni službenici koji žive kao i drugi radeći jedan neveseli posao, objasnio je Lazić.

Prema rečima Lazića, da nema Petrovićeve knjige "trebalo bi je izmisliti" jer ima "terapeutsko dejstvo".
Autor je u uvodu knjige napisao da je knjigu napisao iz potrebe da zaštiti onaj "normalni i nedužni deo Službe od neumesnih optužbi i paušalnih kvalifikacija".

U knjizi se pominju poznate ličnosti, kao i bivši načelnici Udbe: Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, Stane Dolanc, Jovica Stanišić ili takozvani "tvrdi momci" Arkan, Maka, Čume, ali su oni samo sporedni likovi, a glavni junaci su njegove kolege "veseli udbaši".

Petrović je u delu koje ima pet poglavlja sabrao autentične priče i anegdote iz aktivnosti srpske tajne policije u poslednjih 30 godina, ali i na šaljiv i prihvatljiv način prikazao metodologiju rada službe - tajnih praćenja, pretresa i prisluškivanja.

Petrović otkriva i "misteriju" oko prebacivanja prvog srpskog zaštićenog svedoka u procesu "zemunskom klanu" Ljubiša Buha Čumeta iz Ankare u Slovačku.

Autor knjige "Vesela Udba" Petrović zaposlio se u SDB 1986. godine, a maja 1999. izbačen je iz nje, kako je kazao, zbog činjenice da nije simpatizer SPS-a i JUL-a. Vraćen je u službu posle 5. oktobra 2000, da bi naredne godine postao njen načelnik, ali su ubrzo usledile degradacije zbog kojih je 6. juna 2005. napustio Državnu bezbednost.

Knjiga "Vesela Udba" u izdanju "Blic Presa" može se kupiti na kioscima po ceni od 299 dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE