• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Egipat polaže autorska prava na piramide

Egipat namerava svoje arheološko blago da zaštiti zakonom o autorskim pravima koji bi omogućio da se traži naknada od onih koji reprodukuju piramide, sfingu i ostale antičke spomenike. Generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Zahi Havas rekao je da je ta mera potrebna kako bi se obezbedila sredstva za održavanje arheoloških lokaliteta.

Egipat namerava svoje arheološko blago da zaštiti zakonom o autorskim pravima koji bi omogućio da se traži naknada od onih koji reprodukuju piramide, sfingu i ostale antičke spomenike.

Generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Zahi Havas rekao je da je ta mera potrebna kako bi se obezbedila sredstva za održavanje arheoloških lokaliteta.

"Novi zakon će u potpunosti zabranjivati reprodukciju egipatskih istorijskih spomenika", izjavio je Havas Frans presu, napominjući da će zakon imati medjunarodni karakter.

Predlog zakona koji je sačinila vlada u Kairu, uskoro će razmatrati parlament, dodao je Havas.

Šef saveta za antikvitete je, medjutim, napomenuo da zakon neće ići na štetu egipatskih zanatlija. "Egipat je jedini nosilac prava na reprodukciju tih spomenika i ima pravo da to finansijski iskoristi kako bi restaurirao, sačuvao i zaštitio egipatske spomenike", objasnio je.

Novi zakon, ipak, "neće zabranjivati egipatskim i stranim umetnicima da zarade na crtežima ili reprodukcijama egipatskih i faraonskih spomenika, sve dok kopije nisu sasvim tačne", naveo je Havas i precizirao da "umetnici imaju pravo da se inspirišu svime što ih okružuje, uključujući spomenike".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE