• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godine kulture koje tek dolaze

U četvrtak je zatvorena Novogodišnja prodajana izložba u galeriji Nezavisne umetničke asocijacije "Remont", zatvoreno je i Bijenale proširenih medija "Octopus", a kulturni radnici su se opustili na tradicionalnom novogodišnjem prijemu u Skupštini grada.

U četvrtak je zatvorena Novogodišnja prodajana izložba u galeriji Nezavisne umetničke asocijacije "Remont", zatvoreno je i Bijenale proširenih medija "Octopus", a kulturni radnici su se opustili na tradicionalnom novogodišnjem prijemu u Skupštini grada.

Još jedna godina kulture je na izmaku, u "Remontu" se nadaju još uspešnijoj. Osnovan 1997. godine, u cilju "remonta" kulturne i umetničke scene, ova asocijacija, vodjena istoričarem umetnosti Darkom Radosavljević, predstavljala je u tom trenutku alternativnu inicijativu, prostom primenom savremenih umetničkih praksi i uvodjenjem do tada stranih reči u organizaciji kulture: umrežavanje, projekat, razmena i sl. U medjuvremenu, "Remont" je izrastao u jedniog od nosioca kulturnih projekata kod nas, a njihova tradicionalna novogodišnja izložba predmet interesovanja i okupljanja umetnika, radnika u kulturi i kolekcionara aktuelne umetnosti.

Darka Radosavljević - Vasiljević, umetnički direktor ovogodišnjeg BELEF - a, koji je održan na Kalemegdanskoj tvrdjavi i ocenjen kao najuspešniji do sada, izjavila je da će "razloga za slavlje tek biti".

Jedan od osnivača "Remonta", Saša Marković - Mikrob, koji je izložio i prodao dve majice sa originalnim crtežima po ceni od 1000 dinara, za MONDO je izjavio da je 2007. godina prva u njegovoj umetničkoj praksi od skoro 20 godina, za koju može da kaže da je u potpunosti "živeo od umetnosti".

Na slici je sa majicom koja pretvara oprečno u komunikativno, posvećena još jednom beogradskom umetniku Draganu Papiću.

Isplanirani budžet za kulturu povećan je za 2008. godinu, ali se status umetnika iz umetničkih udruženja još uvek bore njihovi predstavnici.


Zatvoreno je i prvo Bijenale proširenih medija "Octopus", pionirski poduhvat ove vrste kod nas. U umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", posetioci i umetnici su gradili i razgradili, (čitaj pojeli), lavirint od hrane koju su doneli. Bijenale je tokom 27 dana prikazalo mnogobrojne izložbe, video radove, tribine i performanse u više geadskih prostora. Izazvalo je oprečne komentare i ocene u umetničkim krugovima, što je rezultiralo zanimljivim tribinama u okviru bijenala.

Na tradicionalnom prijemu u Skupštini grada, jer u "grad" se kulturni radnici najčešće uzdaju, okupile su se brojne ličnosti različitih umetničkih orijentacija. Zahvaljujući Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je uradio konzervatorsko-restauratorske radove, posetioci Starog dvora imali su prvi put priliku da vide izuzetno umetničko delo, portret kralja Milana Obrenovića.

Goste je zabavljao bend Ognjena Radivojevića, koji okupljene nije naterao na ples, u čemu je priliku prepoznao poznati performans umetnik Džoni Racković i umetnicu Snežanu Arnautović, "zavrteo" po balskoj dvorani nekadašnjeg Starog dvora, dok du drugi bili zauzeti posluženjem, (pre)često centralnom temom interesovanja u kulturi.







(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE