• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radovi Mirka Ilića u MoMA muzeju

Izvor mondo.rs

Njujorški muzej u kojem je psvojevremeno Marina Abramović izvela performans za pamćenje, otkupio radove Mirka Ilića

  Istaknuti grafički dizajner Mirko Ilić, koji je još 80-tih godina stekao kultni status u kulturnoj javnosti bivše Jugoslavije, dobio je još jedno priznanje nakon što je njujorški muzej MoMA otkupio 38 njegovih radova i uvrstio ih u svoju stalnu zbirku.

Ilić je hrabro eksperimentisao i od samog početka nametnuo se beskompromisnim zalaganjem za rušenje normi u funkciji umetnosti.

"To je posledica jednog procesa koji vodi od američke verzije knjige Dejana Kršića 'Fist To Face' a koja je našla svoj put do kustosa MoMA-e", rekao je Ilić za Hinu.

Knjiga, koja donosi pregled njegovog celokupnog stvaralaštva, u Hrvatskoj je objavljena 2008. u zajedničkom izdanju AGM-a i Profila pod nazivom "Mirko Ilić: Strip/Ilustracija/Dizajn/Multimedija 1975-2008".

Kustosi njujorškog muzeja savremene umetnosti su se na njegovim vratima pojavili sa knjigom pod rukom i tačnom idejom šta ih konkretno zanima, kazao je Ilić.

"Jedna od stvari koje su hteli je 'Debil blues' (1977.) prvi strip na svetu koji se može svirati i pevati. No, strip sam na molbu Igora Zidića već donirao zagrebačkoj Modernoj galeriji, pa se original nalazi u Zagrebu, dok se u MoMA-i nalazi kopija, što zaista zvuči dobro", napomenuo je Ilić.
Nakon što rad postane deo kolekcije MoMA-e, smešta se u zbirku muzeja i izlaže kontekstualno.
Na primer, neki radovi Ilića su izloženi odmah, u sklopu izložbe "Making Music Modern" koja je otvorena u novembru 2014.

"Izložbe u MoMA-i traju mesecima i često se obnavljaju i nadopunjuju kako bi se posetiocima dao razlog da ih ponovno obiđu. Tako su odmah izložili i četiri moja rada koja su im se dobro uklopila u tu izložbu - dva 'Prljava kazališta', 'Azru' i 'Debil blues'", rekao je Ilić.

Poznati dizajner često je i gost Beograda i Sbije gde je sarađivao na više projekata, više puta izlagao i održao je brojna predavanja i razgovore na temu grafičkog dizajna.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

postovalac

Cestitam, divno!

SERIJE