• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPEKTAKL: Obrenovići u pank "svetlu"! (FOTO)

Izvor mondo.rs

U petak, 13. maja, u 18 sati u Konaku kneza Miloša u Topčideru biće otvorena izložba "Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost".


Izložba "Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost" je koncipirana kao autorska izložba profesora dr Aleksandra Leke Mladenovića koji je, inspirisan stalnom postavkom Istorijskog muzeja Srbije u Konaku kneza Miloša u Topčideru, izradio seriju portreta dinastije Obrenović.

Izloženi radovi osmišljeni su kao deo programa osavremenjivanja stalne istorijske postavke u ovom prostoru, putem povremenih tematskih izložbi.

Aleksandar Mladenović primenio je svoj umetnički senzibilitet i kreativni potencijal na portretno slikarstvo. S obzirom da "pank umetnost" u celini prožima poslednju deceniju njegovog stvaralaštva, umetnik je produkciju usmerio ka ličnom eksperimentu u kojem bi portretna umetnost i pank estetika egzistirali istovremeno.

Serijom portreta članova porodice Obrenović umetnik različitim slikarskim i grafičkim tehnikama istovremeno uspostavlja odnos sa ličnostima prve srpske novovekovne dinastije i ostvaruje njihovu ponovnu komunikaciju sa dvorom u kojem su živeli, vladali i umirali kao najličnijim intimnim ambijentom, gotovo posle dva veka.

Umetnik nalazi paralele u svetu u kojem živi, prema kojem ima kritički stav i prema kojem želi da izrazi bunt putem lične akcije kroz umetnost i vremena kada se Srbija borila za oslobođenje i ulazak u Evropu, te u svojim delima primenjuje sve elemente pank umetnosti koje je u svojoj mladosti, kao pripadnik prve generacije beogradskih pankera, podržavao početkom osamdesetih godina 20. veka.

Jak fluoroscentan i agresivan kolorit, namerna nedorađenost likova, umrljanost, nečistoća i zamrljanost poteza, simbolično birana slova i godine, pisane poruke, originalne dinastičke likove, preuzete sa poručivanih portreta 19. veka i originalnih fotografija dinastije, prevodi u naše savremenike i oni i dalje u svom domu služe svome narodu, ovoga puta na umetničkoj sceni.

Izložba je otvorena do septembra 2016. godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE