• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren KONDENZ Festival savremenog plesa

Beogradske vizuelne umetnice Dalija Aćin i Dragana Alfirević otvorile su u subotu uveče u Centru za kulturnu dekontaminaciju prvi KONDENZ Festival savremenog plesnog soloa

Beogradske vizuelne umetnice Dalija Aćin i Dragana Alfirević otvorile su u subotu uveče u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) prvi KONDENZ Festival savremenog plesnog soloa.

Osnivač KONDENZ-a je STANICA Servis za savremeni ples, koji zapravo čine ove dve umetnice izvanrednog talenta, s ciljem da se predstave noviji radovi, pre svega sa područja Balkana i da se na taj način široj beogradskoj publici približi savremena koreografija i savremene plesne prakse kao značajan segment umetničkog stvaralaštva danas.

Sam naziv festivala upućuje na proces pretvaranja materije iz jednog stanja u drugo. Preneto u jezik savremenog plesa, to je pretvaranje zamisli u materiju, otelovljenje neke ideje, misaonog ili emotivnog procesa.

S tim u vezi, namera je osnivača da i sam festival kroz godine prolazi kroz raziličite oblike, u odnosu na relevantna događanja na svetskoj plesnoj sceni.

KONDENZ08, tokom 5 festivalskih dana, predstaviće 9 predstava iz Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Švedske i Srbije.

Selektorke festivala su Ana Vujanović, Dalija Aćin i Dragana Alfirević.

Festival je realizovan u okviru Nomad Dance Academy.

Realizaciju Festivala su pomogli: Gradski Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Evropska kulturna fondacija, Pro Helvecija i Ambasada Švedske u Beogradu.


KONDENZ08, dan prvi


KONDENZ08 otvoren je kontroverznom predstavom "Lili Handel" bugarskog performera Iva Dimčeva, trenutno jednom od najboljih predstava na savremenoj evropskoj plesnoj sceni.

Dimčev je premijerno izvođenje svoje Lili Handel imao u House of Dance u Stokholmu, 2004.

Za ovo izvođenje, Međunarodni žiri mladih kritičara dodelio je Dimčevom nagradu za najboljeg glumca, 2005.

"Glavni pokretač za stvaranje ove predstave je ideja o ljudskom telu kao subjektu fizičke i estetske potrošnje. "Lili Handel" je performans o krvi, poeziji i muzici iz budoara bele kurve".

U njoj, Dimčev nastupa gotovo nag, doslovno krvari, proliva znoj i suze, suočavajući publiku sa pitanjima o otvorenosti i tolerantnosti. Njegova osnovna inspiracija i motiv je da je telo objekat konzumacije.

(Aleksandar Stefanović za MONDO/dancestation)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE