• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za skulpturu Bude više od 14 miliona dolara

Skulptura Bude od drveta prodata je za 14,3 miliona dolara na aukciji u Njujorku, što predstavlja rekord za umetničko delo iz Japana. Skulpturu Bude staru 800 godina, koja se pripisuje japanskom vajaru Unkeju (1185-1333), kupio je japanski lanac prodavnica Micukoši.

Skulptura Bude od drveta prodata je za 14,3 miliona dolara na aukciji u Njujorku, što predstavlja rekord za umetničko delo iz Japana.

Skulpturu Bude staru 800 godina, koja se pripisuje japanskom vajaru Unkeju (1185-1333), kupio je japanski lanac prodavnica Micukoši, javile su svetske agencije.

Aukcijska kuća Kristi procenila je vrednost skulpture na sumu između 1,5 i dva miliona dolara.

Postignuta cena "svedoči o izuzetnom značaju i lepoti ovog vrhovnog Bude", rekao je direktor odeljenja za japansku i korejsku umetnost kod Kristija, Kacura Jamaguči.

Skulptura je urađena od čempresa i veoma je dobro očuvana. Buda je prikazan u sedećem položaju, odeven je u kraljevsku odoru, sa krunom i nakitom, a na glavi ima čuperak kose.

Prvobitno se nalazio u hramu, a potom je uvršten u umetničku kolekciju jedne imućne porodice. Za skulpturu se pročulo kada je nedavno prodata trgovcu umetninama.

Rendgenskim snimcima utvrđeno je da zapečaćena unutrašnjost Bude sadrži tri simbolična predmeta: jednu pagodu od drveta, jednu od kristala, i jednu kristalnu kuglu na bronzanom postolju.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE