• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najranija izdanja Šekspira na internetu

Saradnja američke i britanske biblioteke rezultiraće postavljanjem svih 75 izdanja komada Vilijama Šekspira odštampanih u kvart-formatu pre 1641. godine na internet.

Saradnja američke i britanske biblioteke rezultiraće postavljanjem svih 75 izdanja komada Vilijama Šekspira odštampanih u kvart-formatu pre 1641. godine, na internet.

Biblioteka Bodlajan iz Oksforda i Biblioteka Folger Šekspir iz Vašingtona udružile su snage u postavljanju svojih kolekcija na internet, čime će se nadovezati na projekat Britanske biblioteke koja je 2004. numerisala svoje zbirke izdanja u kvart-formatu.

"Ne postoje Šekspirovi komadi napisani njegovom rukom, pa su oni u kvart-formatu najbliže što možemo saznati o tome šta je Šekspir zaista želeo. U nekim od tih izdanja, ipak, postoje njegove beleške oko štampanog teksta", kazala je predstavnica za štampu Biblioteke Bodlajan Oana Romočea.

Cilj projekta je da se sve najranije štampane verzije Šekspirovih komada, koje su do sada bile dostupne samo ekspertima, približe široj javnosti.

Postavljanje komada na internet počeće narednog meseca i trajaće godinu dana. Zainteresovani će moći da upoređuju različita izdanja, tragaju za različitim komadima i obeležavaju tekstove.
"Mi (u Biblioteci Bodlajan) imamo oko 55 primeraka, iako su neki od njih duplikati", kazala je Oana Romočea.

Šekspir je napisao najmanje 37 komada i sarađivao je na još nekoliko u periodu od 1590. do 1613. Umro je 1616.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE