• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JDP obeležio 60. rođendan dodelom nagrada

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda obeležilo je 60. rođendan svečanom dodelom godišnjih nagrada zaslužnim umetnicima i zaposlenima u tom teatru.

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda obeležilo je 60. rođendan svečanom dodelom godišnjih nagrada zaslužnim umetnicima i zaposlenima u tom teatru.

Specijalnu godišnju nagradu za vrhunski umetnički doprinos, čiji je pokrovitelj Rajfajzen banka, uručena je glumici Mirjani Karanović, dok je glumac Nebojša Glogovac dobio nagradu "Dr Branimir Đorđević" za lepotu govora.

Upravnik JDP-a Branko Cvejić uručio je godišnje nagrade i glumcima Aniti Mančić, Jeleni Đokić, Đurđiji Cvetić i Vojinu Ćetkoviću, bibliotekarki Jeleni Kovačević, scenografu Angelini Atlagić i dobavljaču Nedeljku Maniću.

Osvrćući se na šest decenija dugu istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Cvejić je podsetio da je prva predstava u tom teatru, "Kralj Betajnove" Ivana Cankara, u režiji Bojana Stupice, izvedena 3. aprila 1948. godine.

Cvejić je, takođe, podsetio i na teške trenutke u istoriji JDP-a, odnosno na požar koji je 1997. godine u potpunosti uništio zgradu tog teatra, obnovljenu i ponovo otvorenu u maju 2003. godine.

Na svečanosti koja je održana na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" JDP-a predstavljena je i fotomonografija o tom teatru, koja sadrži 1.281 fotografiju iz predstava izvođenih u JDP-u tokom proteklih šest decenija, kao i kratku hronologiju pozorišta.

Umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović najavio je da će, povodom jubileja, 22. aprila u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije biti otvorena i izložba "Vizuelni identitet JDP-a 1948-2008".

Publici je potom prikazan i 20-minutni odlomak iz dokumentarnog filma "JDP samim sobom" Dragana Babića, a film će, kao trodelna serija, biti prikazan u maju na Radio-televiziji Srbije.

U četvrtak će na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" JDP-a premijerno biti izveden Molijerov komad "Tartif" u režiji Egona Savina, s Draganom Mićanovićem u naslovnoj ulozi.

U predstavi igraju i Boris Isaković, Svetlana Bojković, Anita Mančić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Nikola Vujović, Marko Baćović, Danijela Štajnfeld, Slobodan Tešić i drugi.

U čast jubileja, ukrašena je i staklena fasada pozorišta, na kojoj se nalazi kolaž sačinjen od imena više od hiljadu umetnika koji su svojim radom obeležili istoriju JDP-a.

JDP je za publiku priredio još jedno iznenađenje: tokom aprila karte za sve predstave u tom teatru su upola jeftinije, dok svi koji su rođeni 3. aprila 1948. godine mogu besplatno da gledaju predstave u JDP-u do kraja 2008.

Povodom jubileja JDP-a, na sceni tog teatra, inače člana Evropske teatarske unije, tokom aprila će gostovati Teatar "Katona Jožef šinhaz" iz Budimpešte, kompanija "Pipo Delbono" iz Italije i Nacionalni teatar iz rumunske Krajove.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE