• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanićevi brodovi "doplovili" do Beograda


Beograd je od utorka uveče počastvovan prvorazednim kulturnim događajem - u galeriji RTS-a otvorena je izložba slika Vojislava Voja Stanića (84), jednog od najznačajnijih slikara današnjice.

Publika će tako do 30. juna imati retku priliku da vidi 30 Stanićevih dela posuđenih iz privatnih zbirki beogradskih kolekcionara. To su dela koja su nastala izmedju 1965. i 2000. godine, koja su retko ili do sada nisu ni izlagana.

Stanić je rođen u Podgorici 1924. godine i, iako je završio studije vajarstva u Beogradu, vremenom se opredelio za slikarstvo, zbog čega za sebe voli da kaže da je slikar - amater. Posle studija, nastanio se u Herceg Novom gde i danas živi.

Ovaj izuzetni slikar ne voli mnogo da putuje, retko izlaže van Crne Gore, zbog čega su ga prošle godine jedva nagovorili da ode u London i tamo se po prvi put predstavi britanskoj publici. Tako je u Britaniji imao dve izložbe - jednu na sajmu savremene umetnosti "Art London", a potom i u prestižnoj Albemarl galeriji.

Upravo zbog toga, prava je privilegija videti njegove radove, koji su uglavnom "rasuti" po po privatnim kolekcijama.

Mnoge od ovih slika, koje se sada mogu videti u Beogradu, potiču iz zbirke koje je godinama sakupljao Duško Vujošević, proslavljeni trener KK Partizan.

Ono što bi prvo rekli o njegovim slikama je da se tu naizgled mešaju nadrealno i fantastično ili da liče na putovanje kroz filmove Federika Felinija ili Emira Kusturice.

Zapravo, u njihovom središtu je Čovek, sa svim svojim manama i vrlinama, prikazan precizno i realno, sa dozom humora i ironije, ali i ljubavi prema ljudskim slabostima.

Dah Mediterana, Boka i ljubav prema jedrenju su takođe često prisutni u njegovim slikama. Sam Stanić ne voli mnogo da komentariše svoja dela, ili kako sam kaže: "Ja i slikam da ne bih pričao".


(MONDO - Jovan Miljković)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE