• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovo radi Muzej Jovana Cvijića!

Izvor MONDO/Tanjug

Izložbom slika Veljka Mihajlovića biće otvoren rekonstruisani i restaurirani muzej.

Nakon gradevinske rekonstrukcije i restauracije zidnog slikarastva Muzej Jovana Cvijica 19. marta ponovo otvara svoja vrata za publiku, a istog dana u 12 sati, u cast Jovana Cvijica bice otvorena izložba slika Veljka Mihajlovica "Karst", u podrumskom prostoru adaptiranom u galerijski.

Povezane vesti

Otvaranjem renoviranog Muzeja Jovana Cvijica za publiku, najšira javnost, posebno muzejska publika, naucna, kulturna i akademska javnost, studentske i školske grupe, gradani Beograda, dobili su veoma znacajno mesto za unapredenje svojih naucnih, kulturnih i umetnickih znanja, isticu iz Muzeja grada Beograda.

Nakon detaljne gradevinske rekonstrukcije objekta i restauracije zidnog slikarstva dekoratera Dragutina Inkiostrija Medenjaka, stalna postavka koja prati život i rad jednog od najznacajnijih jugoslovenskih i srpskih naucnika Jovana Cvijica, od ovog proleca dostupna je posetiocima.

U kuci podignutoj 1905. godine na prostoru nekadašnje Mitropolijske bašte i u kojoj je Jovan Cvijic živeo do smrti 1927. godine,osnovan je memorijalni muzej i otvoren za publiku 1968. godine.

Od svog osnivanja sve do 2015. godine, kada su poceli radovi na rekonstrukiciji, Muzej nije bio znacajnije obnavljan.
Na stalnoj postavci izložen je deo Legata Jovana Cvijica koji cini 1.467 predmeta - arhivsko-bibliotecki materijal, fotografije, licni predmeti, predmeti likovne i primenjene umetnosti, diplome i odlikovanja.
Duboko naucnikovo razumevanje i poznavanje tradicionalne kulture, arhitekture i narodnog duha Balkana, rezultiralo je izborom idejnog rešenja celokupnog enterijera, koje je izvedeno 1908. godine.

Slikarstvo Dragutina Inkiostrija Medenjaka je retko gde sacuvano u Beogradu kao u kuci Jovana Cvijica. Površine zidova i tavanica umetnik je oslikao u al seco tehnici, a ornamente i plastiku izveo iz motiva flore, faune i tradicionalnog veza Srbije, Makedonije i Dalmacije. To je ponovio i u dizajnu svakog komada nameštaja. Rekonstrukcija objekta obuhvatila je gradevinske radove, sredivanje i zamenu krova i oluka, uvodenje daljinskog grejanja, hoblovanje i lakiranje parketa, krecenje i farbanje stolarije. Restauracijom zidnog slikarstva sanirana su oštecenja, ocišcene su i konzervirane zidne slikane površine. Uradena je konzervacija i restauracija drvenog nameštaja (kanabe, stolice, stolovi), tekstilnih predmeta (cilimi, zavese), konzervirani su metalni predmeti (lusteri, bista, odlikovanja).
Opremanjem dodatnog prostora u suterenu objekta, koji do sada nije bio u javnoj funkciji, dobila se mogucnost proširenja upotrebnog prostora za kreiranje i realizaciju dodatnih programa (predavanja, izložbe, konferencije i promocije kamernog tipa).

Savremeni muzej podrazumeva interaktivan odnos sa posetiocima, te je adaptiranje podrumskog prostora opremom za gostujuce izložbe, predavanja, prikazivanje video projekcija, održavanje radionica sa decom razlicitog uzrasta, promocije knjiga, veliko unapredenje osnovne muzejske delatnosti.

Jovan Cvijic (1865-1927) pripada naucnoj, kulturnoj, društvenoj i politickoj istoriji Srbije i Kraljevine Jugoslavije krajem 19. i pocetkom 20. veka. Kao profesor Velike škole, jedan od prvih osam profesora novoustanovljenog Beogradskog univerziteta i dva puta njegov rektor, doživotni predsednik Srpske kraljevske akademije, ucesnik Mirovne konferencije u Parizu i naucnik svetskog glasa, Cvijic spada u intelektualni krug sa drugim velikanima svog vremena, kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milankovic, Mihailo Petrovic - Mika Alas, Stojan Novakovic, Aleksandar Belic, Jovan Skerlic i drugi.

Patriota, nacionalni radnik i naucnik, odlikovao se visokim moralnim i etickim osobinama u svim oblastima svog rada, osnovao je Geografski zavod i Srpsko geografsko društvo, prve takve institucije na Balkanu. Pošto je kuca Jovana Cvijica bila sedište njegovog rada, Muzej grada Beograda ukazuje na znacaj njenog ocuvanja kao spomenika kulture od velikog znacaja za Republiku Srbiju.

Veliko interesovanje za ponovno otvaranje Muzeja Jovana Cvijica podstaknuto je dobrim delom nizom manifestacija 2015. godine, kada su SANU i Muzej grada Beograda obeležili 150 godina od Cvijicevog rodenja.

Iste godine, Grad Beograd je preko Agencije za investicije obezbedio sredstva u iznosu od 24.314.856 dinara, za temeljnu gradevinsku sanaciju zdanja i uvodenje grejanja, prvi put od kako je Muzej otvoren.

Republicki zavod za zaštitu spomenika kulture izradio je 2010. godine Projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na slikarstvu i ornamentici, cija vrednost radova iznosi dva miliona dinara, a sredstva je obezbedio takode Grad Beograd.

Nakon završene rekonstrukcije i restauracije, otvaranjem Muzeja Jovana Cvijica naš grad dobija znacajnu instituciju kulture koja, u nedostatku zavicajnog muzeja i mogucnosti da se na velikoj stalnoj postavci prezentuje 7.000 godina duga istorija Beograda, može bar delimicno da predstavi znacaj epohe krajem 19. i polovine 20. veka.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE