• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren Muzej Jovana Cvijića

Izvor MONDO/Tanjug

U Beogradu je svečano otvoreno obnovljeno zdanje Muzeja Jovana Cvijica, u čiju rekonstrukciju je, prema rečima direktorke Muzeja Grada Beograda Tatjane Korićanac, Skupština grada Beograda uložila 26,5 miliona dinara.

Gradonacelnik Beograda Siniša Mali najavio je, otvarajuci Muzej, da ce gradani u narednom periodu imati mogucnost da na Aplikaciji "Beogradani" glasaju za naziv galerije, koja je otvorena u sklopu adaptirane zgrade.

"Skupština Grada je finansirala kompletnu rekonstrukciju Muzeja, gradevinski radovi su poceli u maju 2015. godine, a završeni su prošle godine u junu, nakon cega su krenuli radovi na restauraciji, a ukupna vrednost radova je 26,5 miliona dinara", istakla je Koricanac. Kako je rekla, ovo je jedna od retkih kuca koja ima sacuvano zidno slikarstvo, nekada je bilo sedam oslikanih prostorija, dok su danas restauracijom sacuvane tri.

"Dva milliona je uloženo u restauraciju i konzervaciju zidnog slikarstva, a sam Muzej je spomenik kulture od velikog znacaja za Srbiju, gradani ce moci da tokom cele godine posecuju Muzej a ne kao do sada samo u letnjim mesecima", rekla je ona.

Gradonacelnik Beograda istakao je da je grad obezbedio novac kako bi se sacuvalo i javnosti predstavilo i 1.500 predmeta od izuzetnog znacaja.

" Rekonstrukcija je važna za Beograd, naše sugradane i goste Beograda da bi naš grad postao kulturni, turisticki i ekonomski centar regiona. Današnji dogadaj važan je i za naše mlade koji se uglavnom bave savremenim tehnologijama, da imaju priliku da vide ko su naucnici koji su zadužili našu zemlju i grad " rekao je gradonacelnik Beograda.

On je naglasio da ce grad nastaviti da se bavi rekonstrukcijom svih objekata Muzeja Grada.

"Ocekuju nas dva velika projekte tokom naredne godine, prvi je izgradnja Gradske galerije na Kosancicevom vencu. Do kraja godine bice sredene sve fasade sa dekorativnim osvetljenjem, obnovljena kaldrma i trotoari i taj deo Beograda bice kulturna celina kojom cemo se svi ponositi" kazao je gradonacelnik.

Drugi projekat, kako je kazao Mali, je zgrada Muzeja Grada Beograda.

"Neprihvatljivo je da grad nema svoj muzej vec da bude raštrkan na mnoštvo lokacija. Krecemo u nabavku projektanta za glavni projekat i pocinjemo sa radovima, jer želimo da naša istorija bude prezentovana na najbolji nacin - objasnio je on.

Prema najavi gradonacelnika, Grad ce omoguciti da gradani glasaju na zvanicnoj aplikaciji Beogradani za naziv novootvorene likovne galerije u podrumu Muzeja.

Muzej Jovana Cvijica je otvoren 1968. godine, a u novom zdanju uradene su kompletno nove instalacije, daljinsko grejanje, fasada, izgraden je pomocni objekat u dvorištu, kao i galerija u podrumu zgrade.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE