• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U kafanama su veliki ljudi propadali i stvarali se

Izvor mondo.rs

Kafedžijina porodična muka, samoća jedne konobarice, tragična sudbina ostavljene žene, pokajanje gastarbajtera i siva perspektiva provincijskog siročeta, tema su predstojeće melodrame "Kafana Balkan".

 "Kafana Balkan" predstava, premijera, Irfan Mensur i Marko Nikolić Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Predstava, melodrama "Kafana Balkana" po tekstu Branislava Jankovica u režiji Irfana Mensura bice premijerno izvedena 27. marta u Dvorani Doma sindikata, a na konferenciji za novinare smo imali priliku da saznamo dublje "porive" za potrebe ovakvog dela na balkanskim prostorima.

"Nas su vaspitavale i mi smo odrasli u beogradskim, srpskim i balkanskim kafanama. Kafana je deo srpske i balkanske kulture i kulta. Mnoge kafane su proizvele vrlo znacajne ljude i u kafanama su propadali vrlo znacajni ljudi. Tamo se pocinjalo i tamo se završavalo", rekao je reditelj Irfan Mensur, prvenstveno misleci na glumca Marka Nikolica i sebe, kao najstarije u autorskoj postavi ove predstave.

On je istakao da mu je "dosta maltretiranja ovih lepih ušiju" muzikom koja se danas služa u mestima za izlaske, pa da je veliki faktor u njegovoj odluci da radi ovu predstavu bio kompozitor Nikola Burovac i pesme koje je on specijalno komponovao za potrebe ovog dela.

"Na osnovu tih pesama ja sam i pristao da radim ovaj komad, jer sam se malo uželeo prave kafane i prave kafanske muzike. Dosta mi je maltretiranja ovih mojih lepih ušiju kada sebi dozvolim ponekad da izadem uvece, na neko javno mesto, gde se obicno nadjacavam da bi me sagovornik cuo, a na kraju veceri ni sam sebe ne cujem", dodao je Mensur i "setno" se prisetio "Bermudskog trougla" kafana (Grmec, Šumatovac i Dve lipe).

"Nažalost više nema gde da se propadne, jer tog trougla više nema", rekao je on.

Demant reditelja: Prijovicka nije u predstavi!

"Kafana Balkan" je, istice Mensur, cvrsta prica koja govori o ljudima koji žive danas i na muci su da nadu svoj put, a koje on naziva "krajputašima".

"Prica je o krajputašima, ljudima koji ne mogu da nadu svoj put. Imaju ga, ali im je malo nemoguce da stignu do ciljeva. Svi živimo te živote i tako je stalno. Ta neprestana borba da se dode do ciljeva koje smo postavili u životu je deo ove predstave", istakao je reditelj.

U predstavi igraju Marko Nikolic i mladi glumci i glumice Marijana Micic, Saša Joksimovic, Miroljub Turajlija, Dragana Micalovic, Tea Gjorgijevska.

Nikolic je rekao da pre pocetka rada na predstavi nikada nije upoznao, ni video svoje mlade kolege, jer ne gleda televiziju, filmove i serije, pa su mu nekako "promakli", ali da je vrlo brzo priprema predstave postala veliko zadovoljstvo.

"U ovim godinama sve predstave i filmovi su mi postali užasno dosadni, mrzim užasno da radim, ali ovo mi je postalo zanimljivo i maltene sam jedva cekao da dodem na probu u starom DIF-u", rekao je Nikolic i dodao da jedva ceka premijeru i da publiku cekaju spremni.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zarko

Češće padali nego stvarali.

Dežurni

Bravo!

SERIJE