Kultura

Remek-delo srpske umetnosti izloženo posle SEDAMDESET godina! (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Jedinstvena prilika da vidite remek-delo koje sedam decenija nije izlagano!

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Na prvom spratu Narodnog muzeja će od petka 20. decembra 2019. u 12 časova, sve do 12. januara 2020, moći da se vidi slika Uroša Predića, "Deca pod dudom", izložena publici posle 70 godina.

Slika je u privatnom vlasništvu, ali je Narodni muzej, zahvaljujući ljubaznosti vlasnika u mogućnosti da kulturnoj javnosti predstavi, znano, ali retko viđeno Predićevo ostvarenje.

Tokom predstavljanja 20. decembra u 12, kao i 4. januara u 18 časova, muzejski savetnik Petar Petrović održaće predavanje pred slikom na prvom spratu Narodnog muzeja.

Uroš Predić (1857 - 1953) spada među malobrojne srpske slikare koji su sa posebnom pažnjom, puno ljubavi i poštovanja slikali decu. Baveći se njima ovekovečio je različite scene iz svakodnevnog života najmlađih. Predić je oplemenio i uzdigao na viši nivo upravo dečje portretno slikarstvo. Kod Predića se sklonost ka realističkom žanru ispoljila još u gimnazijskim danima, da bi svoj zreo oblik poprimio po završetku slikarskih studija na Akademiji likovnih umetnosti u Beču.

Uroš Predić je upravo slikom deteta, poznatom "Nadurenom devojčicom" iz 1879. godine (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu), dobio prestižnu Gundlovu nagradu Bečke akademije za najbolji studentski rad u tehnici ulja na platnu.

Slika "Deca pod dudom" je do sada bila izlagana samo tri puta. Prvi put na prvoj samostalnoj izložbi Uroša Predića održanoj u Građanskoj kasini 1888. godine u Beogradu. Drugi put na velikoj Svetkoj izložbi u Parizu 1889. godine u sklopu paviljona Kraljevine Srbije (pod nazivom Sous le műrier), i treći put na zajedničkoj izložbi Uroša Predića i Paje Jovanovića u Narodnom muzeju (tada Umetničkom muzeju) 1949. godine. Nakon pauze od ravno sedamdeset godina, remek-delo srpskog realističkog slikarstva 19. veka "Deca pod dudom" Uroša Predića je pred publikom ponovo u Narodnom muzeju u Beogradu - za gledanje i uživanje.

Pogledajte MONDO TV o blagu u Narodnom muzeju - delima Nadežde Petrović...

...i "Devojci u plavom" Đure Jakšića!

Tagovi