Kultura

Knjige, braćo knjige, a ne zvonce i rijalitiji! (FOTO, VIDEO)

Izvor mondo.rs

Srbija želi kulutru!

"Bitka" za televiziju bez rijalitija, sa više kulturnog programa za decu, dobila je novo poglavlje. U petak je ispred Narodne skupštine održan performans "Kulturom protiv nasilja" na kom je napravljen zid od 2.500 knjiga.

Performans je organizovalo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), koje je ranije ove godine nizom performansa i akcija prikupljanja potpisa pokušavalo da natera regulatorna tela da ograniče emitovanje neukusnog programa rijalitija "Parovi" i "Zadruga" na domaćim televizijama.

Predsednik tog udruženja Savo Manojlović rekao je da nakon prikupljenih 42.852 potpisa imaju zvaničan predlog zakona, a od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, dobili su odgovor da je zakon u zvaničnoj proceduri i da se čeka glasanje narodnih poslanika.

Učesnici performansa poređali su 2.500 knjiga ispred Skupštine, uz "adaptirani" citat Dositeja Obradovića -- "Knjige, braćo, knjige, a ne zvonce i rijaliti".

Manojlović je ponovio da UZUZ traži smenu svih članova REM-a, i da je udruženje podnelo više prijava nasilja, šamaranja žena, unošenja oružja u rijaliti i afirmacije nadrilekarstva u istom, ali nije dobilo nikakav odgovor.

Podsećamo, zahtevi udruženja su ograničavanje rijaliti programa na tri sata emitovanja, pola sata kulturnog programa za decu i pola sata istog za maloletnike, kao i ukidanje živog prenosa rijaliti programa.

Argument protiv ograničavanja rijalitija; Ko kontroliše crtaće?!

MONDO je razgovarao i sa učesnicima ovog performansa, studentima Nikolom Arsenićem i Kristinom Urošević, koji su prisustvovali sastanku na kojem je trebalo da bude pronađeno rešenje ovog problema.

Sastanku su prisustovali predstavnici skupštinskog odbora za kulturu i informisanje, ali učesnici kažu da su uglavnom dobijali povratne informacije u vidu odlaganja dolaska njihovog predloga zakona na dnevni red.

"Jedan od argumenata je bio da predlog za ograničavanje rijaliti programa nije demokratski i da ne bi bili ponosni kada bi za takav predlog glasali. Pitani su da li lično podržavaju predlog na šta je odgovor bio pozitivan, uz obrazloženje da je jedno šta oni lično podržavaju, a drugo kako oni mogu da glasaju," rekao je Arsenić.

"Na predlog za uvođenje crtanih filmova u okviru programa za decu, jedan od argumenata protiv bio je i taj da i oni mogu loše uticati na decu, i da usvajanje zakona može dovesti do problema. Rečeno nam je da bi to zahtevalo uvođenje tela koje bi se bavilo regulacijom crtanih filmova na televizijama sa nacionalnom frekvencijom", rekla je Urošević.