Dirljivo!

Sahranjena Darinka Matić Marović! (FOTO, VIDEO)

Autor Jelena Milinčić

Na stotine ljudi došlo je da oda počast i uputi poslednje zbogom slavnoj dirigentkinji i prvoj rektorki u Srbiji.

Rodbina, prijatelji, kolege i brojni poštovaoci Darinke Matić Marović, okupili su se danas ispred crkve Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu, kako bi odali počast poznatoj profesorki i dirigentkinji koja je preminula u sredu, posle kraće bolesti u 84. godini.

Nekoliko stotina okupljenih je došlo da se pozdravi od velike umetnice. 

Među okupljenima su bili Olivera Kovačević, Nikola Mijailović, operska diva Radmila Smiljanić i mnogi drugi. 

Podsetimo, Darinka Matić Marović rođena je 6. februara 1937. godine u Herceg Novom. U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir. U Beogradu je diplomirala na Muzičkoj akademiji gde je pohađala nastavnički odsek, s glavnim predmetom klavirom, potom i odsek dirigovanja.

Još kao studentkinja upisala se u KUD "Branko Krsmanović". U međuvremenu bila je i profesor u baletskoj školi "Lujo Davičo", odakle kasnije prelazi u muzičku školu "Stanković", gde je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku.

Igrala je s "Krsmancem", proputovala pola sveta. Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspehe i nagrade sa "Stankovićem".

Za 40 godina postojanja hora "Kolegijum muzikum" ona i njene devojke gostovale su u Karnegi holu, Orkestar holu, u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu. 

Vodila je i hor "Obilić" i bila poznata i kao rektor Univerziteta umetnosi u Beogradu, dekan Fakulteta muzičke umetnosti i prva žena rektor u Srbiji. 

"Draga braćo i sestre, među vama ima pozvanijih da pričaju o njoj od mene. Kod Dare nisu postojala mala i velika dela...u tome ima nešto božansko... vidimo da Bog u svakoj etapi stvara... tako je i ona radila", ispričao je o Dari sveštenik na sahrani. 

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt
Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.