"Plenila je svojom pojavom, znala je da mi kaže... " Porodica i prijatelji opraštaju se od Radmile Živković

Komemoracija prvakinji Narodnog pozorišta održava se danas u njenom matičnom teatru, gde se prijatelji, kolege i poštovaoci opraštaju od čuvene glumice.

R.Z./ATAIMAGES

Komemoracija glumici Radmili Živković održava se danas u njenom matičnom Narodnom pozorištu u Beogradu. Dramska umetnica, preminula je u 20. septembra 2024. godine u Beogradu.

Ivica Dačić i Nikola Selaković o Radmili Živković

Govor je održao i ministar kulture Nikola Selaković, kao i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

R.Z./ATAIMAGES 

"Opisujući to zrnce u vremenu, opisivajući ga kao ovozemaljski život, nekada to zrnce završi kao prašina, a nekada kao naša Rada Živković. Njenoj duši je mnogo lakše i lepše jer odlazi na neko bolje mesto, a nama ostaje da razmišljamo koliko smo za života pokazali zahvalnost za ono što je radila, ono čemu je život posvetila."

"Neverovatna je ta količina žara, sa kojim je ova žena svetlih očiju, velikog dostojanstva, otmenosti i izrazitog temperamenta, radila svoj posao. Neverovatna je i po tome koliko je i najmanjom sporednom ulogom znala da baci u senku glavne likove. Neko bi rekao da je srpsko glumište mnogo izgubilo, ali to je samo trenutak. Njenim delom, srpsko pozorište, fim, televizija, naša pozorišna umetnost, dobili su mnogo. Neka joj je večna slava i hvala",  rekao je ministar Selaković.

R.Z./ATAIMAGES 

Ivica Dačić je istakao da su bili bliski prijatelji, te da ju je upoznao kad je već bila zvezda. "Njena nezaboravna uloga tetka Doke otvorila joj je vrata slave za sva vremena. Plenila je svojom pojavom. Bila je bez dlake na jeziku. Nikad kad je govorila nisam znao kako će njen nastup da se završi", istakao je Dačić i dodao: "Znala je da mi kaže da moraš da nastojiš da budeš bolji čovek. Biti glumac nije moguće bez kvaliteta sopstvene ličnosti, a duhovitost je stvar inteligencije. Mislim da je mlada otišla. Na nama je da čuvamo sećanje na nju."

Nakon govora emitovan je kratki film o Radmili Živković, koji je režirao Balša Đogo.

Svetislav Bule Goncić o Radmili Živković

Glumac i upravnik Narodnog pozorišta je nakon toga podsetio na bogatu karijeru glumice.

"Rada Živković je rođena u Kruševcu, 14. januara 1953. godine. Rođena je u gradu koji je dao veliki broj naših najvećih glumaca. Nezaboravni Čkalja, divni Đuza, izuzetni Taško Načić, sjajna Olga Stanisavljević, velika Rada Savićević, moj dragi Bata Paskaljević, još mnogo velikih imena iz Kruševca koji su stvarali našu scenu i zauvek obeležili naše glumište, postajući uzor generacijama koje će doći, i naravno Ministarka, Ljubinka Bobić", istakao je Goncić i dodao:

"Danas možemo da kažemo da je svako od ovih imena jedno svetlo na nebu glume, svetla koja đe zauvek obasjavati naše pozorište, a kada utonemo u mrak sale, tim svetlima se pridružio i sjaj Rade Živković. Razgrnuće mrak svaki put kada se digne zavesa u Narodnom Pozorištu, obasjavajući igru, obasjavajući život, obasjavajući umetnost, obasjavajući i dajući smisao našeg postojanja na sceni."

R.Z./ATAIMAGES 

Goncić se osvrnuo i na njen bezvremeni talenat. "Njen dar je odmah bio prepoznat. U Ateljeu igra Jagodu u predstavi "Čudo u Šarganu", u režiji Mire Trailović, pošto je diplomirala. Igrala je u Ateljeu još uloga, igra Rada i na razigranim Terazijama, Soliter i druge predstave, sve više obasjavajući naše scene. Istovremeno, karijera joj raste i na filmu i televiziji: Košava, Hajdučka vremena, Kvar, Idi tamo gde te ne poznaju, Drugarčine, Petrijin venac, Splav meduze, Poseban tretman, Sok od šljiva, Variola vera, Još ovaj put, O pokojniku sve najlepše, Kamiondžije 2 i tako dalje. Njen dar je nesumnjivo prepoznat od reditelja, kolega, stručne javnosti, pisaca, i publike, sada već njene verne publike..."

 Pogledajte ko je još odao počast legendarnoj glumici:

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Minut ćutanja na komemoraciji Radmile Živković  Kurir

(Kurir/MONDO/Marina Cvetković)      

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!