• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednja drama Artura Milera za jubilej BDP

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) počeće u petak sezonu 2006/07 koja će proteći u znaku obeležavanja jubileja - 60 godina rada, najavio je upravnik tog teatra Nebojša Bradić, dodajući da je danas i slava BDP-a.

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) počeće u petak sezonu 2006/07 koja će proteći u znaku obeležavanja jubileja - 60 godina rada, najavio je upravnik tog teatra Nebojša Bradić, dodajući da je danas i slava BDP-a.

"Kao najstarije gradsko pozorište, novu sezonu posvećujemo publici koja želi puniji i značajniji doživljaj pozorišta. Nastojaćemo da promovišemo savremeni domaći i strani tekst, što je i veza sa počecima BDP-a koji se proslavio upravo prvim izvodjenjima tada novih autora kao što su bili Artur Miler, Džon Ozborn i drugi", istakao je Bradić.

Prva predstava u sezoni biće njegova režija "Male trilogije smrti" po tekstu dobitnice Nobelove nagrade Elfride Jelinek. Ta predstava je ovoga leta uspešno učestvovala na medjunarodnom festivalu u Istanbulu.
U toku su probe za dve nove predstave - "Ljubav itd", po romanu Džulijena Barnsa u adaptaciji i režiji Milene Pavlović, čija će premijera biti 10. oktobra i "Bluz za Mesiju" Artura Milera u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića, sa premijerom krajem idućeg meseca.

Na repertoarskom planu su i "DISharmonija" Sanje Domazet, "Demokratija" Majkla Frejna i "Rokenrol" Toma Stoparda.

"Bluz za Mesiju" je poslednji komad velikog američkog dramskog pisca Milera (1915-2005). Prvo izvodjenje bilo je 2002. u SAD, ali je Miler nastavio da radi na tom tekstu do pred samu smrt. Ove godine dramu je u Londonu, u "Old Viku", režirao Robert Altman.

Prema pisanju "Gardijana", to je "satirična kritika delovanja medija koji ozvaničenim lažima potpomažu opstanak korumpiranih vladara".
Bradić je dodao da se radnja dešava u izmišljenoj "banana republici" u koju lokalni diktator poziva američku televizijsku ekipu da snimi razapinjanje na krst jednog teroriste, odnosno pobunjenika koji ima podršku naroda. Kada stignu kamere, sela počinju da se nadmeću koje će biti "domaćin dogadjaja".

Uloge će igrati Dragan Bjelogrlić, Dragan Petrović, Ljubinka Klarić, Aleksandar Srećković, Paulina Manov, Stefan Kapičić i drugi.
Marković je istakao da je glavna misao u komadu da ćemo se "ili opredeliti za duhovnost ili ćemo propasti" i dodao da je tekst adaptirao tako da se priča dešava ovde.

"Nije mi cilj bukvalna aktuelizacija, ali zašto da se maskiramo nekom banana republikom ako u tekstu prepoznajemo svoj mentalitet. Vreme je da se na umetnički način ospe po balkanskom primitivizmu koji će nam doći glave", naglasio je Marković.

Roman popularnog britanskog pisca Barnsa "Ljubav itd" nastavlja priču iz njegove knjige "Troje", duhovite sage o ljubavnom trouglu. Predstava "Troje" je već tri sezone na repertoaru BDP-a, takodje u režiji Pavlovićeve i igraće se i dalje.

"Ljubav itd" prikazuje iste likove, ali nekoliko godina kasnije, a tumače ih isti glumci - Ljubinka Klarić, Nikola Djuričko i Milan Čučilović, dok će novi lik, koji se pojavljuje u drugom delu, igrati Danijela Štajnfeld.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE