• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beogradski džez festival: Hrabro i "eksplozivno"!

Izvor mondo.rs

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2017. predstavlja 33. Beogradski džez festival, pod sloganom "DŽEZ VIZIJE"

  Beogradski džez festival ce i ove godine trajati redovnih pet dana, od 26. do 30. oktobra, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake veceri, u salama Doma omladine Beograda i centru "Sava", tokom kojeg ce se predstaviti preko 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje.

Gradski menadžer Goran Vesic saopštio je da je ovogodiši budžet manifestacije 200.000 evra, cak pet puta više nego pre nekoliko godina. Na taj nacin Grad Beograd pokazuje da daje sve od sebe kako bi se ovaj festival ustalio na mapi svetskih džez dešavanja.

Povezane vesti

"Tradicionalno sredinom septembra najavljujemo naš Beogradski džez festival, koji ce ove godine biti održan 33. put. Svake godine pokušavamo da pomerimo neke granice, a budžet ce, kao i prošle godine, biti 200.000 evra. To je važno za nas, jer je pre tek nekoliko godina budžet festivala iznosio svega 40.000 evra, što pokazuje da dajemo sve od sebe da pronademo sponzore i novac", rekao je Vesic.

Vece secanja na Micu Markovica

Kljucna imena ovogodišnjeg programa su veliki americki umetnici: izuzetni saksofonista i kompozitor Džošua Redman, kao stvaralac koji je mladoj generaciji utirao put tokom devedesetih i dvehiljaditih, Doni Mekaslin, koji je radio u sastavima Dejvida Bouvija (na njegovom testamentarnom, poslednjem albumu "Blackstar"), te supergrupa Young Philadelphians, u kojoj su glavne zvezde takve avangardne velicine kao što su Mark Ribo i Džamaladin Takuma. Njima se pridružuje i niz evropskih umetnika koje premijerno predstavljamo ovom prilikom, a koji se u potpunosti oslanjaju na novu eklekticnu estetiku: od vrhunskih ambijentalnih studija Matsa Ejlertsena i projekta "Rubicon" iz Norveške, do neodoljivog poetskog pijaniste Jana Lundgrena iz Švedske; od ogromnih novih talenata Emila Parizijena iz Francuske i Ðovanija Gvidija iz Italija, do dramaticno savremenog tretiranja klavira Nitai Herškovica iz Izraela, nekadašnjeg saradnika Avišaija Koena, te do nocnih melanholija Volferta Brederodea iz Holandije; od naših velikih talenata Eyot iz Niša, do reionalne velicine kakav je Matija Dedic sa svojim izuzetnim internacionalnim triom, kojeg predstavljamo po prvi put u Beogradu.

Džez festival u centru "Sava" i Domu omladine

Posebna iznenadenja za sve prave poznavaoce sakrivena su u nocnom programu tokom trajanja celog festivala: publika ce imaceti priliku da cuje posebno upecatljiv izbor mladih skandinavskih umetnika, koje ovom prilikom predstavljaju Jakob Bro iz Danske i Marius Neset iz Norveške, susret najboljih savremenih fri džez umetnika u liku i delu Petera Evansa iz SAD i Rodriga Amada iz Portugala, natprirodno osetljivu kanadsku pijanistkinju Kris Dejvis, rokerski uzbudljiv turski sastav Ilhana Ersahina, kao i izazovan izbor novih tendencija u savremenom srpskom džezu – projekte Tapan, Space Tigers, te Sanju Markovic i njen "Ascension". Stilska širina koju svi pomenuti neguju u svojim pristupima, odgovara duhu vremena i boji ga neocekivanim novim sadržajima i umetnickim uvidima. Ovaj niz brilijantnih talenata sa obe strane Atlantika, govori recito o tome koliko je džez muzika koja se i dalje dešava.

"Posle velikog uspeha prošlogodišnjeg izdanja Beogradskog džez festivala, koje je jednoglasno proglašeno za najbolje od obnove ove manifestacije 2005. godine – i to podjednako od strane publike, ali i domace i medunarodne kritike – ove godine smo odlucili da ponudimo još hrabriji program, koji ce predstaviti najsvežije umetnicke tendencije u džez muzici današnjice. Na ovo nas obavezuje stalna podrška naše, pre svega, mlade publike i njena želja da cuje najnovije velike autore, ali i potreba da se u vremenima koja su za kulturu teška, ocuva i unapredi otvorenost naše sredine koja je uvek stremila najvišim dometima umetnicke scene.

Ovogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala zato treba da bude još jedan korak dalje u pravcu predstavljanja najvažnijih džez umetnika današnjice sa internacionalne scene. Ono što želimo da podelimo sa svojom sve mnogobrojnijom publikom, kao i sa medunarodnom kulturnom javnošcu, jeste trenutak u istoriji džeza kad se rada nova fuzija ovog pravca sa drugim muzickim oblicima. Džez je danas, ponovo, najuzbudljivija i najkreativnija forma popularne muzike – i zato je vreme za vizije džeza i džez vizije.

Izbor umetnika se ove godine još više rukovodi ovim saznanjem, koje želimo da podelimo sa našom i svetskom javnošcu. Orijentisali smo se, pre svega, na one vizionare savremenog zvuka koji su redefinisali džez u 21. veku, uspostavljajuci aktivan odnos prema roku, posebno alternativnom, kao i elektronskoj plesnoj muzici. Ovakav pristup u izboru umetnika, vodi nas neumitno ka muzicarima mlade i srednje generacije koji su širom sveta ucinili ovaj kljucni pomak, i ponovo pretvorili džez u aktuelnu muziku koja sa stavom opisuje svet oko sebe i svedoci o njemu," navode organizatori.

Beogradski džez festival svedoci o ovom uzbudljivom novom trenutku u razvoju džez muzike, o trenutku u kom je ona ponovo našla sebe u novom milenijumu. Džez je sve življi, bogatiji i uzbudljiviji u novim vremenima, publika ga sve više prati i uživa u njemu sa novom strašcu širom sveta, pa i Beogradu!

Pojedinacne ulaznice, kao i kompleti ulaznica za ceo glavni program i dvodnevni program u Sava Centru su u prodaji na blagajnama Doma omladine i Sava centra, kao i preko EVENTIM mreže.

Osnivac i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDžF u manifestacije od posebnog znacaja. Pokrovitelji 33. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Prava muzika ...

SERIJE