undefined škola koncert

U OŠ "Radoje Domanović" na Novom Beogradu, već 13 godina se tradicionalno na kraju školske godine održava rok koncert.

Ali, iako je školsko dvorište neuporedivo sa mestima poput stadiona na Tašmajdanu i koncertnih dvorana, prisutni će vam reći da je ovo jedna od najžešćih rok svirki u gradu!

Ni bend koji nastupa nije nešto s čim ćete se često susresti u životu - zovu se Profunny (Profani) i kao što im i ime kaže, čine ga nastavnici i nastavnice, direktor škole, jedan roditelj i bivši učenici koji se jednom godišnje vraćaju da zajedno sa njima "izrokaju".

Ovoga puta, gosti su im bili Kiki Lesendrić iz Pilota, Blaža "Prljavi inspektor", Nikola Hadži Nikolić iz benda 357, koji su im se odvojeno pridružili na bini i zajedno sa njima pevali i svirali.

Direktor škole i gitarista Profana (kao i član benda 357), Goran Šobotović, rekao je za MONDO da je bend osnovan 2007. godine kada su upriličili svirku osmacima za kraj godine, "kada su bile generacije koje su još uvek slušale rokenrol". Međutim, pre pet godina su shvatili da osmaci za koje sviraju odjednom rokenrol najmanje interesuje, a da je prava publika pronađena u deci od prvog do četvrtog razreda, pa je ovaj događaj postao otvoren za sve generacije dece, roditelje i komšije, koji vole da dođu i uživaju u ovakvoj vrsti svirke i tada je počela "prava stvar".

I zaista i jeste "prava stvar", jer Profani zvuče žestoko i isto tako i sviraju. Ali, Šobotović smatra da rokenrol ne budi više dovoljno interesovanja kod dece i da je možda vreme da Profani odu u penziju - bar što se tiče jednogodišnje svirke koju priređuju.

"Ovo je trinaesti koncert, to mi je nekako srećan broj i ne znam da li će sledećih godina biti koncerta, jer je sada rokenrol poistovećen sa klasičnom muzikom - nigde ga više nema i nije prisutan", istakao je Šobotović i objasnio zbog čega se bliži odluci da ova tradicija zamre.

Električni orgazam: Slučajno legende!

"Deca reaguju fantastično na ovo, ali rokenrol u medijima nije prisutan i to nije muzika njihove mladosti. Ovo vreme nema tu estetiku, a muzika ne postoji već se sada samo plasira hit za hitom i ne znaju ni šta je bilo prekjuče, i zbog toga mi je žao. Oni ovo vole kad se događa i simpatično im je da vide direktora i nastavnike da sviraju. Ali, to je samo kao neki događaj za njih. Ja nisam izgubio nadu, pošto radim sa decom, i mislim da rokenrol nije izgubljen, već da je ovo samo zatišje pred nešto kvalitetno", rekao je direktor škole i dodao:

"Shvatio sam na osnovu mojih ćerki, da danas roditelji ni ne znaju šta deca slušaju, oni imaju slušalice u ušima i nemamo uvid ni u šta. Muzika se ne deli, nije u etru, nego je u slušalicama."

Da li rokenrol ipak nije potpuno "izgubljen" kod omladine?

"Rokenrol kao muzika treba da napreduje i mnogi mladi ljudi sviraju godinama i kad se ništa od toga ne desi, prestanu. Deca iz škole sa kojima sam pričao kažu, teško je svirati gitaru. Oni imaju ponudu elektronske priče, gde za noć može da se napravi pesma, dok se sviranje gitare ili bubnja uči ceo život, kao strani jezik. Došlo je vreme da su veštine bespotrebne, mislimo, tehnologija će za nas da radi. Međutim, to će nas vratiti nazad u pećine i neko će početi ponovo da udara ritam i da shvati je to dobro", zaključio je Šobović.

Da li ste "dinosaurus" - slušate li rok? (ANKETA)

Optimističniji je Inspektor Blaža koji nam je rekao da je značaj ove večeri najpre u druženju dece i roditelja, ali i slavljenju rokenrola.

"Rokenrol je uvek bio u glavi i u srcu, i svako ko sluša muziku koja se tako zove on od nje nikad neće odustati i voleće je do kraja života. Rokenrol je nešto što je u samom biću čoveka, nešto uz šta odrasta i što je sastavni deo njegovog bitisanja", istakao je Blaža.

Imali smo priliku da pre nastupa razgovaramo i sa učiteljicom Katarinom Hajman koja se svake godine raduje ovoj manifestaciji.

"Ovo je jedna misija ljubavi, način i put da se približimo onima koji gledaju u nas širom otvorenih očiju. Ovo je način da pokažemo deci da smo i mi nekakvi drugačiji nego što jesmo u školi, i da ih poučimo šta su neke prave vrednosti. Ne samo kroz muziku, već i kroz odnos i razumevanje. Svi se radujemo ovom danu i to su retke prilike kada je puno generacija na jednom istom mestu."

Bend Profani čine Goran Šobović, direktor škole; Ronald Anžur, nastavnik fizičkog vaspitanja; Miloš Velimir, veroučitelj; Milan Stanković, učitelj; Snežana Stamenić, učiteljica; Ljubinko Tomanović, roditelj, kao i bivši učenici Arsenije, Strahinja i Bogdan.

Gale Kerber: Rokenrol je privilegija bogatih

Nadamo se da će se ipak odlučiti da ne prekidaju ovu rokenrol tradiciju, već će je sačuvati i za buduće generacije koje će se možda u njoj pronaći...